Brazilski proizvođač zrakoplova Embraer se nada da će njegov višenamjenski zrakoplov KC-390 pronaći inozemnog kupca do kraja 2017. godine.

Jackson Schneider, izvršni potpredsjednik tvrtke za obrambeno poslovanje, izjavio je kako Embraer vjeruje da se zaključuje prva međunarodna prodaja KC-390, premda ne želi to povezivati sa predstojećim međunarodnim sajmom zrakoplovstva u Parizu, Le Bourget 2017, koji se održava od 19-25.lipnja.

“Imamo vrlo konkretne razgovore s jednim od potencijalnih kupaca”, rekao je novinarima tijekom brifinga 2. lipnja u Embraerovim proizvodnim pogonima u Melbourneu.

“Sigurno je da treba još raditi na tome”, dodao je Schneider. “Mislim da se možemo nadati objavi ugovora ove godine.”

KC-390 je projektiran početkom ovog desetljeća kako bi bio izravna konkurencija sveprisutnom Lockheed Martinovom C-130. Predviđen je za misije traganja i spašavanja, prijevoza tereta i vojnika, a mogao bi se čak pretvoriti u oružje ako bi kupac imao interes, rekao je Schneider.

Embraer je dobio narudžbu od Brazilskog ratnog zrakoplovstva za 28 KC-390. Iako je Schneider odbio komentirati potencijalne inozemne kupce, potvrdio je da je Embraer krajem 2016. odgovorio na zahtjev za informacijama Novom Zelandu koji treba zamijeniti C-130 s pet novih zrakoplova.

Pet drugih zemalja – Argentina, Čile, Kolumbija, Češka i Portugal – potpisali su pismo namjere kojim su signalizirali interes za kupnju do 32 KC-390.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)