Bruxelles, 27. svibnja 2016 (AFP) – Europska unija je u petak najavila da će otkriti planove za bližu vojnu suradnju članica nakon referenduma o britanskom ostanku u EU, ali je demantirala kako je riječ o tajnim prijedlozima uspostave Europske vojske. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini prošle je godine počela s izradom “Globalne strategije” vanjske i sigurnosne politike na tragu niza izazova, uključujući Ukrajinu, Siriju i migracijske krize. No, Bruxelles je odbacio izvješće britanskog The Times koji je napisao kako se rade tajni planovi za stvaranje vojsku 28 članica što bi dalo poticaja euroskepticima da glasaju protiv ostanka Velike Britanije u EU.

“Ne postoji apsolutno nikakava plan za uspostavu vojske EU s globalnom strategijom. Također, ne postoje nikakvi tajni papiri”, rekao je glasnogovornica EU za AFP.   Glasnogovornica je rekla kako je Mogherini u pripremi strategije “na otvoren i transparentan način obavljala konzultacije u suradnji s državama članicama i drugim zainteresiranim stranam”, dodajući da je aktualizirana i web stranica o planovima. Strategija će biti predstavljena Europskom vijeće na summitu 28-29 lipnja, tjedan dana nakon BREXIT referenduma.

EU već dugo vremena pokušava poboljšati svoju međusobnu suradnju na području obrane sa nekim zemljama, uključujući Njemačku i Francusku nakon što su formirane tzv. borbene skupine spremne za razmještaj u kriznim zonama.

Izvor EU je dodao da “kada je riječ o sigurnosnoj i obrambenoj politici, Europsko vijeće je izrazilo želju da vidi učinkovitiju politiku”.  No, izvor je dodao da se strategija uklapa unutar postojećeg EU ugovora i neće ni na koji način imati za cilj uspostavu vojske EU “.

Europski diplomat rekao je da su planovi “približavaju završnoj fazi” dodajući: “Mi ćemo vidjeti kada će se predstaviti, jer postoji referendum koji može imati neki utjecaj na točan trenutak objave. “

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)