Europski koncept borbenih skupina (EUBG) ne uspijeva, jer troškove podmiruju isključivo one nacije koje pružaju vojnike i opremu, a ne Europska unija u cjelini, izjavio je 30. studenoga viši njemački dužnosnik.

Govoreći na Berlinskoj Konferenciji o sigurnosti (BSC) 2016, Bettina Cadenbach, ravnateljica Uprave za sigurnosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, rekla je da borbene skupine EU koje su prvi put osnovane 1999. godine ne rade onako kako bi trebale, zbog nevoljkosti država koje nisu u njih uključene da participiraju u troškovima.

“Korištenje borbenih nije uspjelo do sada, jer troškove za njihov razmještaj, djelovanje i obuku moraju snositi samo države koje sudjeluju u njima”, rekla je Cadenbach, dodajući: “Potrebna je fer podjela tereta.”

EUBG su osnovane na summitu EU-a u Helsinkiju 1999. godine s ciljem objedinjavanja vojnih sposobnosti iz cijele unije za potporu europskih ciljeva. Koncept je napokon usuglašen 2004. te je postao potpuno operativan u 2007. godini s dvije BG jačine 1500 vojnika za potrebe brzog razmještaja u misijama ograničenog trajanja, pod vodstvom Velike Britanije i podržane od strane snaga iz Finske, Litve, Latvije, Švedske i Republike Irske.

I dok BG pružaju EU sposobnosti brzog odgovora na nove vojne krize, koncept BG također služi za transformaciju statičnih hladnoratovskih oružanih snaga u više ekspedicijsku konfiguraciju. Koncept je osmišljen kako bi se povećala, a ne zamijenila, uloga NATO-a u obrani Europe, tvrdi Cadenbach uz napomenu: “Ne radi se o umnožavanje strukture već nadopunjavanju.”

Premda se EU hvali dostignućima koncepta BG, pozivajući se na vrijednosti povećane suradnje i razvoja sposobnosti među zemljama članicama, također se primjećuju problemi u financiranju koje naglašava Cadenbach na BSC. Na vlastitoj web stranicu EU-a se navodi, “Visoka operativni tempo, značajni troškove povezani s pripremom i mogućim raspoređivanjem BG, u kombinaciji s trenutnom financijskom krizom i štednjom, predstavljaju, međutim, izazove za BG. Ova situacija je intenzivirala rad i inicijative za ublažavanje postojećih nedostataka. “

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)