Kao što se očekivalo, čelnici EU-a službeno su se obvezali na summitu u veljači na Malti dati 200 milijuna eura (USD215 milijuna) za izgradnju Obalne straže Libije pod vodstvom privremene vlade kako bi Libija poboljšala svoju sposobnost da se presresti migranata prelaska Sredozemlja.

Kao što je učinila s Turskom 2016., Europska unija će pokušati dogovoriti s Jordanom i Libanonom zaustavljanje migranata iz tih zemalja u Europu. Međutim, vojna potpora krhkoj vladi National Accord (GNA) nije još na stolu, bilo da je riječ o Europskoj uniji ili NATO savezu.

U izjavi novinarima nakon sastanka s libijskim čelnicima, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je kazao kako je NATO “spreman pružiti praktičnu pomoć Libiji u izgradnji učinkovitih sigurnosnih i obrambenih institucija. Možemo ponuditi pomoć u stvaranju Ministarstva obrane, vojnog stožera i obavještajnih službi “.

Stoltenberg je kazao kako su saveznici spremni pomoći razvoju Libijske obalne straže i mornarice, ali je dodao da za to treba doći zahtjev iz Libije. Libijski dužnosnici su istaknuli kako je njihov imperativ “očuvati suverenitet”, ali je dodao, “moramo modernizirati mornaricu i svoje kapacitete. Čini mi se da NATO ili bilo koju druga prijateljska organizacija mogu pružiti ruku prijateljstva u tom smislu.”

Na razini Europske unije, predsjednik Vijeća Donald Tusk je rekao da “smo spremni učiniti izgraditi kapacitete izvan onoga što “Sophia ‘[pomorska misija EU u Sredozemlju] radi, ali moramo imati funkcionalnu vlast u Libiji “.

Operacija ‘Sophia’ obučava libijsku obalnu stražu na brodovima izvan teritorijalnih voda te zemlje. Na pitanje kada brodovi mogu preseliti u libijske vode, EU dužnosnik je rekao da “mora postojati konsenzus među svim [EU] članicama da se to dogodi.”

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)