Glavni američki zapovjednik u Europi želi više hardvera za obavještajni rad, nadzor i izviđanje (ISR) te trajni razmještaj oklopne divizije kako bi se snažnije odvratilo Rusiju od bilo kakvih vojnih akcija u regiji.

„Mi možemo učiniti naš posao, možemo odvratiti ruski silu koju vidimo,” rekao je prošli tjedan general Curtis Scaparrotti, zapovjednik Američkog zapovjedništva za Europu (EUCOM), pred američkim Kongresomu. Međutim, on je kazao kako njegovo zapovjedništvo mora imati više ISR hardvera „kako bi se imala stvarna slika o ruskim snagama i pokretima, te da se na temelju toga mogu promijeniti stvari na terenu u pravom smjeru”.

U pisanom svjedočenju general Scaparrotti je predložio dodatne obavještajne platforme kao što je ​​Boeing RC-135, Lockheed Martin U-2, te Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

Informacije o prijetnjama prikupljene spomenutim sredstavima će pomoći EUCOM-u maksimizirati utjecaj kopnenih snaga, ali general Scaparrotti bi također htio imati veće i stalne snage.

Kada je Washington tražio fokus prema azijsko-pacifičkoj regiji, američka vojska je povukla iz Europe svoje posljednje dvije teške brigadne borbene skupine (BCT), sjedište divizije i korpusa. Tu je sada Stryker BCT, zrakoplovni BCT, i oklopni rotacijski BCT.

„Ja bih radije imao trajne oklopne snage u Europi”, za razliku od rotacijskih, rekao je general Scaparrotti. Također, istaknuo je kako treba jačati protupodmorničke sposobnosti „zbog napretka Rusija u tome području”.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)