Američko ministarstvo obrane je prošlog tjedna najavilo svoj proračunski zahtjev za povećanjem financijskih sredstava programu “Europska inicijativa ohrabrenja” (ERI). Prema zahtjevu, povećenjem bi se svota popela na 4,8 milijardi dolara za 2018. godinu, što je povećanje od 1,4 milijarde dolara u odnosu na proračunsku 2017. godinu.

Direktor za strategiju, planove i politiku američkog zapovjedništva za Europu general David Allvin rekao je kako povećanje proračuna ima za cilj jačanje spremnosti, obrambenih sposobnosti, planiranja i odvraćanja.

“Ovo je jedna od naših obveza prema Europi, te pokazuje našu snažnu predanost transatlantskoj vezi i obrani naših saveznika”, rekao je Allvin u priopćenju za medije.

Program je namijenjen jačanju mjera odvraćanja potencijalne ruske agresije na istok Europe. Sredstva za program povećana su u posljednje dvije godine, počevši s 985 milijuna dolara u 2015. godini, prije nego je proračun povećan na 3,4 milijardi USD za 2017. godinu.

Operacija Atlantic Resolve, dijelom financirana programom, bila je dio nastojanja američke strane da uvjeri Saveznike u američku predanost europskoj obrani. Zahtjev za financiranjem u 2018. uključuje 150 milijuna USD pomoći Ukrajini za obranu protiv pobunjenika i regularnih ruskih postrojbi.

Program također uključuje izgradnju obrambene infrastrukture, obuku i razmještaj postrojbi koje bi djelovale u sklopu snaga za odvraćanje.

Vojni zapovjednik EUCOM-a, general Curtis M. Scaparrotti je rekao kako financiranje kroz ERI povećava zajedničke sposobnosti odvraćanja i obrane od ruske agresije. Ove značajne investicije će dodatno potaknuti američku podršku kolektivnoj obrani naših saveznika NATO-a i podupirati zaštitu i sposobnosti naših američkih partnera”.

Američka prisutnost koja se financira kroz program je nastavak rotacije oklopnog brigadnog borbenog tima i zračno desantnih snaga. Program također uključuje povećanu podršku ISR-a, uključujući Kopnenu vojsku, Ratno zrakoplovstvo i Marinski korpus. Barem jedna brigada će imati sjedište u Poljskoj.

Zrakoplovstvo će povećati nadzor i ISR, te poboljšati obrambenu infrastrukturu u cijeloj EU kako bi poboljšala zaštita regije, a mornarica će također povećati podmorničke operacije, zajedno s predinstaliranjem opreme u slučaju budućih operacija.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)