Poljsko ministarstvo obrane je dobilo prijave 15 tvrtki koje planiraju podnijeti ponude na natječaju za isporuku borbenih dronova OS Poljske. Tvrtke koje su potvrdile svoje sudjelovanje u tehničkom dijalogu su izraelske Elbit Systems i Israel Aerospace Industries, francuska MBDA i talijanski Leonardo. Također, na natječaj se prijavila domaća tvrtka Stunner Consulting, koja predstavlja izraelski Rafael na poljskom tržištu, prenosi website Defence24.pl.

Niz državnih i privatnih tvrtki iz poljske obrambene industrije također želi sudjelovati na natječaju. Prije svih, domaći obrambeni holding PGZ, potom WZL 2, i Institut za zrakoplovstvo, kao i brojne tvrtke u privatnom vlasništvu kao što su WB elektroniku, Optimum-Tyminski, Belma, Yagal, Asseco Poland i Siltec.

Program za nabavu novih borbenih dronova procjenjuje se da vrijedi barem “nekoliko milijardi zlota”, najavio je poljski zamjenik ministra obrane Bartosz Kownacki. Početak isporuke se očekuje 2019.

Prošle godine, visoki dužnosnici ministarstva su izjavili kako neki od sustava koji se razmatraju su General Atomics ‘MQ-9 Reaper i MQ-1C Gray Eagle, te Elbit Hermes 900.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)