Nakon kupnje 12 rabljenih borbenih aviona F-16 starih između 30-35 godina od Portugala, Rumunjska bi mogla nabaviti drugih 12 F-16 iz SAD-a, izjavio je ministar obrane Mihnea Motoc.

Vlasti u Bukureštu sada pregovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom da su savezničke europske države obavjestile Rumunjsku kako ne mogu osigurati potreban broj zrakoplova F-16 Rumunjskoj.

“Iz razloga koji se odnose na pojačanu potrebu za sigurnošću, niti jedan od saveznika ne može isporučiti eskadrilu F-16. Stoga, prema kraju godine, počeli smo izravno pregovarati s američkom vladom. Zajedno ćemo sastaviti ponudu koja se može analizirati “, rekao je Motoc, za lokalni Digi24.

Rumunjska je kupila ukupno 12 F-16 iz Portugala, a službeno je preuzela prvih šest krajem rujna ove godine. Još tri F-16 su stigla u Rumunjsku ovog prosinca, a preostala tri će najvjerojatnije biti isporučena početkom 2017. godine.

Rumunjska je potrošila do sada 628 milijuna eura za program F-16 bez ikakve koristi za domaće gospodarstvo. Avioni će moći letjeti još otprilike 15 godina. U ove troškove nisu uračunati troškove zemaljske infrastrukture, pa će tako dostizanje pune operativne sposobnosti eskadrile F-16 koštati oko 1 milijardu EUR.

Naime, Poljska je potrošila samo za prihvat (nadogradnja i izgradnja infrastrukture) 48 višenamjenskih borbenih aviona američke proizvodnje F-16 ukupno 1,6 milijardi USD u dvije zrakoplovne baze: 31. zrakoplovna baza Poznan i 32. zrakoplovna baza Lask.

Primjerice, prilagodba zemaljske infrastrukture u Mađarskoj i Češkoj za borbeni avion Gripen koštala je svaku zemlju oko 60 milijuna EUR.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)