Američko ratno zrakoplovstvo privremeno je prizemljilo sve borbene zrakoplove F-35 koji su letjeli u zračnoj bazi u Arizoni nakon što su piloti izvijestili o nedostatku kisika u pet incidenata. Letovi 55 zrakoplova F-35A Lightning II zaustavljeni su na jedan dan u zrakoplovnoj bazi Luke u Glendaleu, priopćio je USAF. Operacije u drugih pet američkih baza s F-35 nisu pogođene ovom odlukom.

Od 2. svibnja pet pilota imalo je simptome koji su se kretali od vrtoglavice i dezorijentacije do trnaca u njihovim ekstremitetima zbog problema u opskrbi kisikom, rekla je bojnica Rebecca Heyse iz Odnosa s javnošću zrakoplovne baze Luke. U svakom pojedinom slučaju, pomoćni sustav opskrbe kisikom je bio ispravan i piloti su sigurno sletjeli sa zrakoplovima. Glasnogovornik Ratnog zrakoplovstva Mark Graff izjavio je za CNN-u da je prizemljenje učinjeno “ne zbog straha ili zbog opasnosti, već zbog opreza”.

“Ratno zrakoplovstvo ozbiljno shvaća ove fiziološke incidente, a naš je fokus na sigurnosti i dobrobiti naših pilota”, rekao je brigadni general Brook Leonard, zap. 56. Fighter Winga u bazi Luke. “Poduzimamo potrebne korake kako bismo pronašli korijen uzroka tih incidenata.”

Tijekom 2011. godine piloti F-22 Raptora često su se žalili na simptome slične hipoksiji tijekom letova. Tada su avioni bili prizemljeni pet mjeseci, sve dok nije otkriveno da su uzrok bili neispravni dijelovi sustava u pilotskom prsluku.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)