Rusija i Filipini potpisali su sporazum o obrambenoj suradnji (DCA) koji pojačava sigurnosne veze između dvije zemlje i otvara put ruskom izvozu u zemlju jugoistočne Azije.

Filipinska vlada priopćila je 25. svibnja da je DCA, koji je dan ranije potpisan u Moskvi, osigurao okvir za razmjenu vojnih podataka, programe vojne izobrazbe i suradnju na očuvanju mira i protuterorizmu. Također pruža mogućnost za buduće zajedničke vojne vježbe.

Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzana izjavio je da se suradnjom u trgovini obrambenim proizvodima osiguravaju mogućnosti ruskog izvoza u Manilu.

Takva prodaja mogla bi uključivati ​​podmornice i precizno vođeno streljivo koje se treba ugraditi na filipinske FA-50 i nekoliko različitih tipova helikoptera. Ovo streljivo ima smisla na filipinskim FA-50, jer pobunjenici ne raspolažu borbenim zrakoplovima niti sustavima PZO koji bi se mogli suprotstaviti FA-50. U nekim drugim slučajevima, kada bi mu se suprotstavili borbeni zrakoplovi 4 generacije, FA-50 ne bi mogao niti poletjeti, a da ne bude pogođen, pa tako ne bi mogao niti djelovati po ciljevima na zemlji.

Lorenzana je rekao: “Imamo namjeru kupiti oružje od njih … Razmotrit ćemo to. Nismo odlučili kakvu opremu, ali, željeli bismo razviti našu podmornicu. ”

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte također je rekao da bi nabavio protuterorističku opremu iz Rusije, uključujući “puške, strojnice, helikoptere i borbene zrakoplove”. Duterte se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nego što je morao natrag zbog eskalacije napada pobunjenika u Mindanaou.

Financiranje za potporu obrambenoj trgovini između Rusije i Filipina vjerojatno će biti dobiveno kroz vojnu pomoć koju pruža Moskva. Tijekom posjeta Duterte je, kako se izvješćuje, zatražio zajam za pružanje podrške vojnoj nabavi, premda detalji zahtjeva nisu otkriveni.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)