Rusija i Filipini potpisali su sporazum o obrambenoj suradnji (DCA) koji pojačava sigurnosne veze između dvije zemlje i otvara put ruskom izvozu u zemlju jugoistočne Azije.

Filipinska vlada priopćila je 25. svibnja da je DCA, koji je dan ranije potpisan u Moskvi, osigurao okvir za razmjenu vojnih podataka, programe vojne izobrazbe i suradnju na očuvanju mira i protuterorizmu. Također pruža mogućnost za buduće zajedničke vojne vježbe.

Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzana izjavio je da se suradnjom u trgovini obrambenim proizvodima osiguravaju mogućnosti ruskog izvoza u Manilu.

Takva prodaja mogla bi uključivati ​​podmornice i precizno vođeno streljivo koje se treba ugraditi na filipinske FA-50 i nekoliko različitih tipova helikoptera. Ovo streljivo ima smisla na filipinskim FA-50, jer pobunjenici ne raspolažu borbenim zrakoplovima niti sustavima PZO koji bi se mogli suprotstaviti FA-50. U nekim drugim slučajevima, kada bi mu se suprotstavili borbeni zrakoplovi 4 generacije, FA-50 ne bi mogao niti poletjeti, a da ne bude pogođen, pa tako ne bi mogao niti djelovati po ciljevima na zemlji.

Lorenzana je rekao: “Imamo namjeru kupiti oružje od njih … Razmotrit ćemo to. Nismo odlučili kakvu opremu, ali, željeli bismo razviti našu podmornicu. ”

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte također je rekao da bi nabavio protuterorističku opremu iz Rusije, uključujući “puške, strojnice, helikoptere i borbene zrakoplove”. Duterte se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nego što je morao natrag zbog eskalacije napada pobunjenika u Mindanaou.

Financiranje za potporu obrambenoj trgovini između Rusije i Filipina vjerojatno će biti dobiveno kroz vojnu pomoć koju pruža Moskva. Tijekom posjeta Duterte je, kako se izvješćuje, zatražio zajam za pružanje podrške vojnoj nabavi, premda detalji zahtjeva nisu otkriveni.