Filipini će pojačati svoje sposobnosti zračnih udara protiv pobunjeničkih skupina s četiri američka zrakoplova Rockwell OV-10 Bronco i potencijalno dva BT-67 koje nude u Basler Turbo Conversions. Izvori iz američkog ratnog zrakoplovstva (USAF) zatražili su obavijest o prijenosu dva OV-10A i dva OV-10G + zrakoplova neimenovanom kupcu u inozemstvu, a Basler Turbo Conversions je potvrdio da nudi BT-67 borbene zrakoplove kao dio šireg paketa koji uključuje i par zrakoplova za pomorski nadzor BT-67 (MPA).

Što se tiče OV-10, filipinskoi zrakoplovstvo (PAF) trenutno je jedini vojni operator tipa s jednim OV-10A i četiri OV-10C zrakoplova u svom inventaru. USAF nije odgovorio na Jane’sov zahtjev za informacijama o prijenosu četiri zrakoplova, no regionalni izvori identificirali su PAF kao kupca. PAF treba zamijeniti svoje postojeće OV-10 s Embraer EMB-314 Super Tucano 2019. godine, ali očito je da će obzirom na transfer dodatna četiri Broncosa, vjerojatno zadržati oba tipa zrakoplova.

BT-67 je u osnovi turboprop konverterani Douglas DC-3 Dakota opremljen s digitalnom avionikom, NVG kompatibilnim kokpitom, radarom vremena i infracrvenim (FLIR) senzorom. Prethodno, Basler Turbo je ponudio takvu platformu za Filipine krajem 2016. godine, ali ponuda nije prihvaćena tada.

Ukoliko obje od tih nabavki prođu, dodatni OV-10 i BT-67 bi se pridružili šest novih Super Tucanosa koji će stići od kraja 2019., kao i dvjema Cessnama 208B Grand Caravan EX za ISR i 12 KAI FA-50 lakim borbenim zrakoplovima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)