Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte rekao je da je otkazao kupnju 26.000 jurišnih pušaka iz SAD-a nakon što je prodaja zaustavljena od strane State Departmenta. Oružje je bilo namijenjeno za potrebe filipinske policije. State Department je prošlog tjedna zaustavio prodaju oružja nakon što je senator Ben Cardin, glavni demokrat u Odboru za vanjske odnose, rekao da će blokirati prodaju. Duterte je odlučio da policija otkazuje kupnju.

“Želim objaviti da sam odlučio otkazati nabavu 26.000 M16”, rekao je Duterte. “Mi ćemo morati tražiti druge opcije koje su jeftinije i možda trajnije koliko i dobre.” Prije toga, Duterte je sugerirao da će kupiti oružje od Rusije ako Sjedinjene Države blokiraju prodaju.

“Nećemo inzistirati na kupnji skupog naoružanja. Uvijek to možemo dobiti negdje drugdje”. Oko 3.500 ljudi je ubijeno, a gotovo 20.000 uhićeno od početka Dutertevog “rata protiv droge”, ali organizacija za ljudska prava, kao što je Amnesty International, naglašava kako su brojke puno veće – što je navelo Cardina da blokira prodaju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)