Filipinsko Ministarstvo obrane je pokrenulo još jedan natječaj za nabavu zrakoplova za close-air support (CAS). Natječaj, pokrenut krajem prosinca, četvrti je pokušaj u dvije godine kako bi se osigurala platforma za podršku Filipinskog ratnog zrakoplovstva protupobunjeničkim operacijama. To je također jedan od nekoliko programa koji ozbiljno kasne zbog nesuvislih propisa o nabavi.

Nedavno objavljena CAS dokumentacija za nadmetanje naznačila je nabavku šest novih zrakoplova za PHP4.96 milijardi (USD99 milijuna), a sredstva bi bila povučena iz fonda za modernizaciju vojske.

U obavijesti se kaže: “Zrakoplov će biti sposoban za blisku zračnu potporu tijekom dana i noći. Vodeća načela za ovaj projekt temelji se na dostupnosti i održivosti, a sve u skladu sa zahtjevima PAF”.

Zainteresirane tvrtke moraju dostaviti ponude prije 27. siječnja. Projekt CAS je pokrenut 2014. godine, ali u više navrata nije uspio u fazi nadmetanja zbog specifikacija koje su diskvalificirale potencijalne kandidate. Korea Aerospace Industries KT-1C, oružana verzija KT-1 Woong-Bee, ne ispunjava primjerice zahtjeve nosivosti.

Poseban kamen smutnje bio je uvjet, što je navedeno u dokumentaciji za nadmetanje, da se proizvod koristi u oružanim snagama zemlje porijekla ili ga koriste oružane snage najmanje dvije strane zemlje.

Embraer EMB 314 Super Tucano slovi kao favorit u ispunjenju zahtjeva te će se nabava širiti u sljedećim godinama kad PAF bude zamjenjivao flotu starih Boeinga (Rockwell) OV-10 Bronco zrakoplova.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)