Filipinski predsjednik napao ugovor za nabavu FA-50

FA-50PH Aircraft arrives at the Air Force City base Clark,81 km north or Manila on November 18,2015. Photo By Edward Solo

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte oštro je kritizirao nabavu 12 naprednih aviona za obuku FA-50 koju je ugovorio bivši filipinski predsjednik Aquino. Duterte smatra kako je to bacanje novaca, jer avioni mogu služiti samo za svečanosti i ceremonije. Duterte naglašava kako ovi avioni, najveća investicija u planu modernizacije, ne mogu biti korišteni za borbu protiv pobunjenika. FA-50 koji se isporučuju zrakoplovstvu nisu nikakav izazov niti za kineske borbene avione, odnosno Kinu koja je okupirala Panatag, ribolovnu zonu u sklopu filipinske EEZ, smatra Duterte.

Opće je poznato kako FA-50 sa sadašnjom avionikom, naoružanjem i letnim performansama nikako ne može biti promatran u kategoriji jednomotornih višenamjenskih borbenih aviona današnjice, a sigurno ne u idućih 30-40 godina.  Samo za eskadrilu 12 “golih” aviona nedostatnih sposobnosti za moderno ratovanje potrebno je izdvojiti oko 500 milijuna USD. FA-50 je napredni avion za obuku i ništa više od toga.

Stoga, ne čudi niti ova izjava filipinskog predsjednika.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)