Finska je poslala u sedam zemalja zahtjev za informacijama u vezi naoružanja i druge opreme u sklopu projekta nabave borbenog zrakoplova HX. Finske obrambene snage izjavile su da su zahtjevi upućeni u Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju, Izrael, Norvešku, Švedsku i Sjedinjene Države,a te ih treba proslijediti njihovoj industriji.

Zahtjev za ponudu, ili RfQ, bit će sastavljen na temelju primljenih odgovora. Zahtjev za informacijama je izdan kako bi se utvrdilo koje će mogućnosti biti dostupne kako bi se zadovoljile buduće potrebe Finskog ratnog zrakoplovstva pri nabavi novog borbenog zrakoplova čija je isporuka planirana za 2025. i kasnije. Finska će zamijeniti zrakoplov F/A-18 Hornet.

“Odluka o oružju i opremi donijet će se kao dio odluke o tipu zrakoplova”, priopćile su finske obrambene snage. “Ugovori o nabavi trebaju biti potpisani u proljeće 2021.”

Finska planira izdati RfQ za zamjenu Horneta sljedećeg proljeća. Konačna odluka o nabavi bit će donesena 2021. godine. Oružje i oprema nabavit će se prema posebnim ugovorima i bit će napravljena u sklopu odluke o zamjenskom tipu zrakoplova.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)