Nordijski Nammo A/S je postigao sporazum s finskim obrambenim snagama (FDF) za isporuku novorazvijene topničke granate 155mm. Dogovor s Finskom je značajan za razvoj kompanije Nammo, pri čemu FDF postaje prvi međunarodni kupac za granate 155 mm povećanog dometa ili IM-HE-ER. Precizno streljivo je u razvoju od 2012. godine. Nammo sada želi uspjeh na nordijskom tržištu prije svega, a potom na međunarodnom globalnom za novorazvijeno streljivo IM-HE-ER.

IM-HE-ER topničke precizne granate imaju maksimalni domet preko 40km. Ovaj domet je gotovo dvostruko veći od Nammovih prethodnih preciznih granata za topništvo. Na domaćem frontu, očekuje se da će Nammo pregovarati o isporuci za OS Norveške. IM-HE-ER streljivo razvijeno je u sklopu programa koji financira državna agencija za obrambene materijale (NDMA) u državnom vlasništvu.

Program Nammo-NDMA usmjeren je na razvoj novog tipa preciznog streljiva proširenog dometa. Elementi koji su pokrenuli financiranje NDMA-a uključivali su komercijalni potencijal i pronalaženje međunarodnih kupaca za IM-HE-ER streljivo.

Od NDMA se očekuje i dio financiranja planiranog projekta Nammo kako bi se razvilo tzv. ER streljivo ekstremnim dometom. Cilj je razviti ER granate koje će omogućiti 155mm topništvu gađanje ciljeva na udaljenostima do 90 km. Kupnja IM-HE-ER streljiva dio je dugoročnog programa Finske kako bi se pojačala topnička sposobnost KoV-a i vatrena moć.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)