Francuska je spremna naoružati dronove koje trenutno koristi isključivo za nadzor i obavještajne misije, izjavio je francuski ministrica obrane. Florence Parly je izlavila kako će odluka u početku biti primjenjiva samo na šest nenaoružanih dronova za nadzor Reaper koje Francuska kupuje od SAD-a. Većina njih, sa sjedištem u regiji Sahel u Africi, sudjeluje u borbi protiv islamskih militanata.

Parly nije odredila vremenski okvir kad bi bili naoružani ili kakvim bi oružjem bili opremljeni. Dronovi ne bi postali “roboti ubojice”, rekla je Parly. Francuski propisi angažmana primjenjivat će se, kao i međunarodni zakon, zakoni koji uređuju oružani sukob i zaštitu civila, dodala je. Pravila angažmana za naoružane dronove bit će “strogo identična” onima koji se danas primjenjuju na oružje kao što su topovi Ceasar, krstareće rakete i borbeni zrakoplov Rafale, istaknula je.

Naoružavanje dronova osigurat će francuskoj vojsci “izdržljivost, diskreciju, nadzor i napadne sposobnosti na pravom mjestu i pravom trenutku”, rekla je Parly u govoru u jugoistočnom gradu Toulonu.

U početku, ova francuska odluka o oružju će se primjenjivati ​​na Reapere naručene iz SAD-a, a poslije i na europski MALE, rekla je Parly.

Francuska će se pridružiti zemljama koje su već naoružane ili su u procesu naoružavanja njihovih dronova, a to su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija i desetak drugih zemalja, rekla je.