Francuska planira povećati proračun za obranu u 2019. za 1,7 mlrd EUR na ukupno 35,9 milijardi EUR, što je za 5 posto više nego ove godine, priopćilo je Ministarstvo oružanih snaga. To povećanje se ne odnosi na mirovine i predstavljat će 1,82 posto bruto domaćeg proizvoda, što je u sklopu francuskih nastojanja za postizanje cilja od 2 posto BDP-a do 2025. godine, priopćilo je ministarstvo 25. rujna. Sljedeća godina bit će prva godina Zakona o vojnom proračunu za razdoblje 2019-2025.

“Ovo je veliki financijski iskorak kojeg je želio predsjednik, usvojen već u prvoj godini Zakona o vojnom proračunu”, priopćilo je ministarstvo. Povećanje je bilo očekivano, budući da je vlada formalno usvojila višegodišnji proračunski zakon koji nastoji ispuniti cilj NATO-a za povećanjem vojne potrošnje.

Od tog ukupnog proračuna predviđeno je 850 milijuna eura za inozemne operacije, što je za 200 milijuna eura povećanje u odnosu na 2018. godinu. Očekuje se kako će se proračun za operacije biti povećan na 1,1 milijardu eura u 2020. godini. Prije toga Ministarstvo Oružanih snaga dijelilo je dio tih troškova s ​​drugim ministarstvima, ali sad će morati samostalno financirati svoje inozemne operacije.

Među naoružanjem koje se treba nabaviti sljedeće godine je podmornica Barracuda na nuklearni pogon, tri pomoćna tankera za flotu i dva zrakoplova opremljena za elektroničko obavještajno djelovanje i izviđanje. Tankeri će se se kupiti u suradnji s Italijom.

Ostale narudžbe uključuju nadogradnje za 10 borbenih zrakoplova Mirage 2000D; 125 lansera za MMP proturaketne projektile; 60 air-to-air raketa dugog dometa Meteor, te šest ophodnih brodova. Oko 758 milijuna eura izdvojit će se na istraživačkim i razvojnim studijama, što je korak prema obećanju da će se trošiti 1 milijardu eura godišnje za istraživanje i razvoj. Približno 4,2 milijarde eura bit će potrošeno na servisnu podršku, uglavnom posvećenu održavanju zrakoplova. Šest dronova Reaper trebalo bi biti isporučeno sljedeće godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)