ABIDJAN, Obala Bjelokosti – Francuska će povećati broj svojih vojnika u Obali Bjelokosti, izjavio je ministar obrane Jean-Yves Le Drian u petak na putu u afričku zemlju koja je domaćin regionalnoj bazi francuskih snaga.

“Ovo ljeto francuske snage u Obali Bjelokosti će se povećati sa 500 na 900 ljudi što će činiti operacijsku bazu za zapadnu Afriku”, rekao je ministar za vrijeme posjeta francuskim snagama u glavnom gradu Obale Bjelokosti. Ovo povećanje već je uključeno u vojni proračun, a dolazi u vrijeme rastućih regionalnih terorističkih prijetnji, posebno nakon islamističkog napada na plaži Grand Bassam u blizini Abidjana, pri čemu je poginulo 19 osoba.

Abidjan je jedan od tri “rezervoara” francuskih vojnika u svijetu, zajedno s Džibutijem i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pružajući ulazne točke u različite regije, dodao je Le Drian.
Snage se mogu koristiti ​​za podršku francuskim vojnicima angažiranim u vanjskim operacijama, kao što je Operacije Barkhane, ili za intervenciju u novu krizu. Najpoznatija intervencija bila je tijekom nemira 2011. godine koje je izazvao predsjednik Laurent Gbagbo svojim odbijanjem prijenosa vlasti nakon poraza na izborima.

Francuski vojnici također godišnje obučavaju oko 600 vojnika Obale Bjelokosti.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)