Francuska i Italija su postigle sporazum o kupoprodaji francuskog STX od strane talijanskog Fincantierija, pri čemu će talijanska kompanija steći 51% vlasništva nad francuskim brodograditeljem, zahvaljujući 1% posudbe od strane francuske vlade izvijestio je Francuski Info radio.

Sporazum za STX postignut je na Francusko-talijanskom summitu koji se održao u Lyonu u središnjoj Framncuskoj nakon nekoliko tjedana napetosti između francuskih i talijanskih ministara zbog pritiska da zaštite komercijalne interese i postignu politički prihvatljivo rješenje.

Osim razrješenja STX spora, čelnici Fincantieri i Naval Group također su bili ovlašteni održati razgovore za konsolidaciju površinskog vojnog brodograđevnog sektora s ciljem postizanja neke vrst “pomorskog Airbusa”.

Fincantieri će preuzeti 50% STX, a Francuska će mu posuditi još jedan posto vlasništva na 12 godina, piše francuski Le Monde. To omogućava talijanskom brodogradilištu da zadrži glasačka prava i dobije dividende za dionice, a Italiji da objavi kako posjeduje većinski udjel u francuskom brodogradilištu u Saint-Nazaireu u zapadnoj Francuskoj.

Prema novom sporazumu, Francuska će zadržati 34 posto STX, Naval Group 10 posto, STX osoblje 2 posto i STX lokalni dobavljači 3,66 posto, izvijestio je Reuters.

Naval Group je dobio odobrenje od svog upravnog odbora da potroši do 20 milijuna eura (US $ 23 milijuna) za udio do 15 posto u STX-u, objavio je internetski portal La Tribune. Naval Group zadržava pravo veto na STX upravnom odboru.

Redovito će se održavati sastanci za praćenje stanja STX-a i vidjeti da li Fincantieri poštuje obveze vezane za zapošljavanje, upravljanje i intelektualno vlasništvo.

Francuska zadržava pravo da preuzme taj 1-postotni udio, a ako postoje ozbiljni problemi, Italija će morati prodati 50-postotni udio, čime se onda daje punu kontrolu u Francuskoj.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)