Francuska i Njemačka najavile su danas planiraju razvoj novog borbenog zrakoplova, objavljeno je nakon francusko-njemačkog sastanka na vrhu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel najavili su plan na konferenciji za novinare nakon sastanka. Dvoje čelnika također su potvrdili svoju predanost svojih zemalja u programu “Euro-drone” i drugim obrambenim i gospodarskim programima.

“Ovo je revolucija, ali se ne bojimo revolucija koje nisu nasilne, koje su dobro promišljene i namjeravaju trajati”, rekao je Macron. Novi borbeni zrakoplov zamijenit će francuske zrakoplova Rafale i Eurofighter Typhoon koji će se koristiti do 2040. godine. Očekuje se da će prva bespilotna letjelica Euro-drone biti isporučena do 2020. godine.

“Vjerujem da smo pokazali ubrzo nakon uspostave nove francuske vlade da smo spremni aktivirati francusko-njemačke odnose s novim poticajem”, rekla je Merkel. Velika Britanija pritom uopće nije spomenuta da bi mogla igrati ulogu u projektu premda je bila glavni sudionik u konzorciju Eurofightera koji je izgradio Typhoon. “Brexit”, izlazak Britanije iz Europske unije, doveo je do komplikacija oko zajedničkih europskih vojnih programa. V.Britanija je vodeći europski potrošač kad je vojna potrošnja u pitanju. Novi borbeni zrakoplov bio bi konkurencija F-35 Lightening II i drugim platformama 5. generacije za prodaju u svijetu, ali za sad je projekt samo u konceptualnoj fazi.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)