Konsolidacija europske pomorske industrije je učnila prvi korak odobrenjem kupovine 48% francuskog brodograditelja STX od strane talijanskog Fincantierija. Zeleno svjetlo francuske vlade je dano za posao kojim će talijanski graditelj fregata i podmornica, pod kontrolom države, postati dovoljno velik u europskom dvorištu za izgradnju nosača zrakoplova.

Francuska država je, kao dio ovog posla, unijela u DCNS 12% dionica STX-a dovodeći tako najjaču talijansku i francusku brodograđevnu tvrtku za isti upravljački stol.

„Fincantieri i DCNS udružili su snage na pomorskim programa i prije, ali ovo danas znači jači strukturni odnos u vođenju brodogradilišta koje nedavno izgradilo nosače helikoptera Mistral, a to bi mogao biti prvi korak prema pomorskom Airbusu, izgrađenom na talijansko-francuskom partnerstvu, rekao je Francesco Tosato, analitičar u Centro Studi Internazionali u Rimu.

Stjecanje dionica ne samo da će donijeti DCNS-u mjesto u upravnom odboru, već će pomoći francuskoj i talijanskoj tvrtci jačanje ponuda na izvoznom tržištu, rekao je DCNS-ov glasnogovornik.

„To će osigurati zaštitu strateških francuskih interesa i jačanje naših izvoznih kapaciteta”, rekao je predsjednik DCNS i CEO Hervé Guillou u priopćenju. Dogovor će pomoći „našoj zajedničkoj ambiciji razvijanja industrijske suradnje između Francuske i Italije u pomorskom sektoru”, dodao je.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)