Francuska će provesti istragu zbog curenja “osjetljivih” tehničkih informacija u australskim novinama o podmornici Scorpene koja se gradi za indijsku ratnu mornaricu, priopćio je francuski brodograditelj DCNS.

DCNS je reagirao na objave u australskim novinama, koje su izvijestila o curenju 22.400 stranica podataka za šest podmornica Scorpene koje se grade za Indijsku ratnu mornaricu.

“DCNS je svjestan članaka objavljenih u australskom tisku, a koji se odnose na curenje povjerljivih podataka o indijskom programu Scorpene”, tvrtka je izjavila za Defense News.

“Ovo je ozbiljna stvar koja će se temeljito istraženi od strane francuskih nacionalnih tijela za obrambenu sigurnost”, izjavio je DCNS. “Ovo istraživanje će odrediti točnu prirodu dokumenata koji su iscurili, potencijalnu štetu za kupce te odgovornost”.

Neovlašteno objavljivanje DCNS dokumenata, sa pečatom “Restricted Scorpene Indiaa” i koja su datirana 2011. godine, dolaze u osjetljivom trenutku za tvrtku, koja je u pregovorima sa Australijom oko ugovora za projekt i izgradnju Shortfin Barracuda A1 dizelsko električne podmornice.

Australija je odabrala DCNS nakon evaluacije ponuda prispjelih od strane ThyssenKrupp Systems Marine i japanskog tima koji se sastojao od Mitsubishi Heavy Industries i Kawasaki Heavy Industries.

Curenje ovih osjetljivih dokumenata može zabrinuti Australiju i dovesti u pitanje francusku pouzdanost u očuvanju “top-secret podataka povjerenih Francuskoj”, piše The Australian.

Francusko ministarstvo obrane nije bilo dostupno za komentar.

Ti dokumenti sadrže informacije o podvodnim senzorima, zrak/površina senzorima, sustavu borbenog upravljanja, lansirnim sustavima za torpeda i specifikacijama komunikacijskih i navigacijskih sustava, tvrde novine.

Australija je u pregovorima s DCNS za trogodišnji ugovor u vezi faze projektiranja, ključnog elementa u planovima za izgradnju 12 podmornica Shortfin Barracuda, programa koji se procjenjuje na vrijednost od oko 38,1 milijardi USD. Bilo je očekivanja da će ugovor u vezi projektiranja biti zaključen do kraja ove godine ili početkom 2017.

Prema svemu sudeći, ovdje je riječ o klasičnoj industrijskoj špijunaži u kojoj su dokumenti plasirani u javnost u trenutku kad se pregovori nalaze u osjetljivoj fazi sa ciljem pokušaja uklanjanja francuskog DCNS iz spomenutog “posla stoljeća”, a u korist jedne od strana koja je posao izgubila.