Francuska vojska predstavila je prvi put višenamjenski oklopni transporter Griffon ma paradi povodom dana Bastilje na kojoj je kao gost nazočio američki predsjednik Donald Trump. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Trumpa na obilježavanje 100. godišnjice ulaska SADM u 1.svjetski rat.

Griffon se oslanja na inovacije, što je glavni element programa modernizacije Škorpiona (6,8 milijardi američkih dolara), kojeg grade Nexter, Renault Trucks Defense i Thales. Ti industrijski partneri također rade na Jaguaru, borbenom vozilu dizajniranom za zajedničku opremu s Griffonom.

Na paradi je bio Griffon jedan od dva prototipna vozila koja su proveli certifikacijske testove od strane KoV-a i Direkcije Générale de l’Armement, ili DGA, ureda za nabavu, a još četiri prototipne jedinice če biti isporučene. DGA će ove godine odabrati sistemskog arhitektu i integratora sustava za program Scorpion nakon natječaja, rekao je dužnosnik DGA.

Testovi zaštite su provedeni na Griffonu, s trupom podvrgnutim eksplozivnim i balističkim ispitivanjima u Bourgesu u središnjoj Francuskoj. Razina zaštite je klasificirana informacija. Također se provode ispitivanja mobilnosti.

Drugi prototip vozila prolazi testiranje u Angersu u zapadnoj Francuskoj za operacije u ekstremno vrućim i hladnim uvjetima. Griffon ima dizajn dvostrukog trupa, uključujući aluminijsku školjku, a može se postaviti i treći sloj modularnog oklopa za zaštitu od granata.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)