Neizvjesnost oko izbora i teška vremena za proizvođače nafte dovela su do smanjenja francuskog izvoza naoružanja prošle godine, objavljeno je u godišnjem vladinom izvješću francuskom parlamentu 4. srpnja. Francuska je 2017. godine dobila narudžbe za izvoz oružja u iznosu od 6,9 milijardi EUR (8 milijardi američkih dolara), što je polovica od 14 milijardi EUR vrijednih narudžbi u godini prije, navodi se u izvješću o prodaji inozemnih oružja.

Taj oštar pad prodaje oružja u inozemstvo u 2017. godini, prouzročen je čekanjem ishoda francuskih izbora i gospodarsko usporavanje većine proizvođača nafte, navodi se u izvješću. Potonji je doveo mnoge zemlje bogate naftom da odgode neke narudžbe.

Veliki pad u 2017. godini uslijedio je nakon dvije uspješne izvozne godine zahvaljujući ugovorima o prodaji borbenih zrakoplova Dassault Rafale, a 2015. dosegnuo je rekordnu vrijednost od 16,9 milijardi eura. Francuska je prošle godine prodala neke velike pakete naoružanja, no ti ugovori neće stupiti na snagu sve do 2018. godine, uključujući i Katar koji će koristiti opciju za još 12 borbenih zrakoplova Rafale, navodi se u izvješću.

Katar je prethodno trebao osam mjeseci kako bi podigao kredit komercijalne banke da isplati 15 posto sredstava za narudžbu iz 2015. za 24 borbena zrakoplova Rafale i naoružanje ukupne vrijednosti 6,3 milijarde EUR.

Ukupni prošlogodišnji posao uspoređuje se prosječnom vrijednosti prodaje u godinama prije 2015. i 2016. godine, navodi se u izvješću.

Prodaja na Bliskom Istoku iznosila je nešto više od 60 posto ukupne vrijednosti prošle godine, što odražava bliske francuske veze s regijom i “borbu nekoliko nacija protiv terorizma”, navodi se u izvješću. Azijsko-pacifička regija činila je oko 17 posto prodaje, nakon čega slijedi Europa i “američki kontinent”.

“Ova strategija izvoza, u bliskoj vezi s vanjskom politikom, obranom i zaštitom Francuske, provodi se uz strogo poštivanje francuskog opredjeljenja za međunarodne sporazume i upravlja vrlo striktnom kontrolom izvoza”, navodi se u izvješću.

Helikopteri i rakete, s fokusom na mornaricu, činili su više od pola narudžbi zabilježenih prošle godine. Većina ugovora vrijedila je manje od 200 milijuna eura, tržišni segment koji je prilično stabilan, unatoč snažnoj konkurenciji, osobito iz zemalja u razvoju koji nude “niske cijene” ponude, navodi se u izvješću. Prodaja tog segmenta iznosila je 4,1 milijarde eura od ukupnog godišnjeg iznosa.

Osim pristupa zapadnoj tehnologiji, “francusko rješenje predstavlja stvarnu autonomiju u upotrebi”, navodi se u izvješću.

Ključni elementi u ugovorima su prijenos tehnologije i offset lokalnim industrijskim partnerima, navodi se u izvješću. Prodaja podmornica u Australiju i zrakoplova Rafale u Indiju su glavni primjeri. Kontinuirani izvozni pothvat doveo je do “internacionalizacije”, s francuskim tvrtkama koje osnivaju podružnice i traže lokalne partnere u inozemstvu, a ne samo jednostavnu prodaju”, rekla je Hélène Masson, viši znanstveni suradnik u think-tanku Fondation pour la Recherche Stratégique.

“Francuska obrambena tehnološka i industrijska baza traži izvoz kako bi nadoknadila pad francuskih i europskih narudžbi, ubrzavajući nakon 2010.”, rekla je.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)