Francuski premijer Manuel Valls izjavio je u ponedjeljak da je mega-ugovor za izgradnju australskih podmornica toliko važan da će osobno nadgledati projekt. Francuski izvođač DCNS prošlog je tjedna na natječaju pobijedio japanske i njemačke konkurente i sklopio ugovor vrijedan 39 milijardi US$ za izgradnju 12 podmornica za Australiju, što je navelo francuskog premijera Manuela Vallsa da iznenadno posjeti Canberru.

Pritom je, na tiskovnoj konferenciji sa australskim kolegom Malcomom Turnbullom, izjavio da će, uz ministra obrane koji će uskoro posjetiti Australiju, osobno nadgledati projekt. Valls je izjavio da je to “win-win” ugovor i da će Pariz ispuniti sve svoje obaveze, uključujući stvaranje novih radnih mjesta u Australiji i transfer tehnologije.
DCNS planira izraditi 4500-tonsku konvencionalno pogonjenu inačicu 4700-tonske nuklearne podmornice klase “Barracuda”, koju kompanija opisuje kao “tehnički najsloženiji artefakt u Australiji”. Natječaj je održan u politički osjetljivom trenutku, pred izbore u Australiji koji se očekuju u srpnju. Canberra je inzistirala da sve podmornice budu izgrađene u Australiji, otklanjajući tako bojazni da bi kupnja gotovih podmornica mogla uništiti domaću brodograđevnu industriju.