Približno 144 borbena zrakoplova Dassault Rafale u sastavu Francuskog ratnog zrakoplovstva bit će nadograđeno na standard F3-R koji donosi značajna poboljšanja u borbenoj izvedbi i za potrebe izvoza u Indiju, Katar i Egipat.

Francuska glavna uprava za naoružanje (DGA) nedavno je odobrila Rafaleov novi F3-R standard za francuske zrakoplovne snage i mornaricu koji ima dvije ključne značajke: kombinaciju novog projektila zrak-zrak Meteora i RBE2 AESA radara; novi TALIOS pod koji poboljšava detekciju, prepoznavanje i identifikaciju dan/noć.

Projekt nadogradnje na standard F3-R svih 144 zrakoplova Rafale pokrenut je u listopadu. Prvih deset zrakoplova Rafale F3-R bit će korišteno od strane Ratnog zrakoplovstva i Mornarice kako bi se poboljšao njihov njihov operativni razmještaj, priopćila je DGA.

Novi F3-R standard također uzima u obzir naučene operativne lekcije, koje su značajne za Modular Air Ground Armament (AASM), kao i za interoperabilnost i regulatorne zahtjeve. Ovaj novi standard već je implementiran za izvoz, budući da su Rafalova prva tri međunarodna ugovora (Egipat, Katar i Indija) zaključeni na temelju profila sposobnosti F3-R.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)