Tri aviona Dassault Alphajet Francuskog ratnog zrakoplovstva završili su u četvrtak, 4. svibnja 2017. dvodnevni posjet Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“u Zemuniku. Ovo je drugi dolazak francuskih pilota, polaznika obuke i njihovih nastavnika letenja, u bazu Zemunik, a organiziran je u sklopu uvježbavanja, planiranja te provedbe međunarodnih preleta i procedura na aerodrome drugih država što je sastavni dio letačke obuke francuskih vojnih pilota. Među avionima koji su sletjeli u Zemunik posebnu pozornost plijenio je Dassault Alphajet oslikan motivima u prigodi 50. obljetnice matične eskadrile Francuskog ratnog zrakoplovstva.

Razmjena iskustva u školovanju vojnih pilota ovoga puta bila je jedna od glavnih tema započete suradnje pilota dvaju nacionalnih zrakoplovstava, a dogovoren je nastavak suradnje kroz nove posjete i prelete francuskih posada u bazu Zemunik.
Suradnja francuskih kadeta s pilotima iz Zemunika pokrenuta je prije nekoliko godina kroz razmjenu kadeta, a sve je krenulo kada je francuski polaznik obuke Marvin Moguerou kroz školovanje surađivao s Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu dok je do konkretne realizacije te suradnje došlo u ožujku ove godine prvim dolaskom i posjetom francuskih aviona u bazu Zemunik.

Tekst i foto: HRZ i PZO/Marinko Karačić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)