Francuska i Njemačka pregovaraju oko razvoja topništva sljedeče generacije uz već postojeće bilateralne razgovore u vezi planirane zamjene njihovih tenkova Leopard i Leclerc, rekao je predsjednik Uprave Nextera Stéphane Mayer.

“Danas postoji politička volja da se slijede zajednički programi, dva projekta u okviru studije, topništvo i tenkovi”, rekao je 10. lipnja u intervjuu za Defense News. “Radi se pregled uz sudjelovanje oba ministarstva obrane i čelnih ljudi oružanih snaga te će se zasigurno izaći s prijedlozima i uzeti na znanje zahtjevi”, rekao je on.

Conseil des Industries Défense Française poziva vladu kako bi povećalo godišnju potrošnju za opremanje na 24 milijarde € (27 milijardi $) sa 17 milijardi € u 2016. te da se obveže na 2 posto bruto domaćeg proizvoda za vojsku, rekao je on.

Razgovori između Berlina i Pariza su ključ dok se Nexter udružuje s Krauss-Maffei Wegmannom radi formiranja joint venture pod nazivom KNDS ili KMW i Nexter obrambeni sustavi.

Vojne snage dviju zemalja su opremljene vlastitom artiljerijom i tenkovima, a novi programi vjerojatno će biti pokrenuti između 2025. i 2030. godine, kazao je Mayer. Nexter se nada kako će se i druge zemlje pridružiti projektu, kao što su Velika Britanija i Italija.