Ruska napredna fregata Admiral Makarov vraća se u Baltičko more iz Barentsovog mora gdje je održala ispitivanja naoružanja, rekao je glasnogovornik Yantar brodogradilišta Sergej Mikhailov. Yantar je brodogradilište u baltičkoj regiji Kaliningrad gdje je izgrađena fregata. “Očekujemo povratak Admiral Makarova sa Sjevera prema bazi prihvaćanja u luci Baltiysk 24-25. studenog. Iz tog mjesta, brod će opet ići u Baltičko more radi dovršetka programa državnih ispitivanja”, rekao je Mikhailov.

Admiral Makarov tada će uploviti u Yantar brodogradilištu koje će pripremiti fregatu za isporuku ruskoj mornarici, rekao je glasnogovornik brodogradilišta.
“Ruska mornarica očekuje da će preuzeti novu fregatu iz brodogradilišta do kraja ove godine”, rekao je Mikhailov.

Admiral Makarov je treći brod Projekt 11356, koji će Yantar isporučiti kupcu u 2016. Druga dva ratna broda, Admiral Grigorovich i Admiral Essen, isporučeni su 11. ožujka i 7. lipnja 2016.

Kobilica za Admiral Makarov je položena 29. veljače 2012. godine te je brod porinut 2. rujna 2015. godine. Ratni brodovi ove klase imaju istisninu od oko 4.000 tona, brzinu od 30 čvorova i 30 dana autonomije na moru. Ove fregate su naoružani Kalibr-NK krstarećim raketama, The Shtil-1 samoobrambenim raketnim sustavom, A-190 100 mm topom, PZO topovima, torpedom, a također može nositi Kamov Ka-27 ili Ka-31 helikopter.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)