Zapovjednik NATO specijalnih snaga u misiji “Resolute Support” u Afganistanu general-bojnik Scott A. Howell u sklopu posjeta Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama RH sastao se 13. ožujka 2017. u Zagrebu na odvojenim sastancima s predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar Kitarović, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH i pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga. Na sastancima se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i postignutom napretku koji se pozitivno odražava i na razvoj i održavanje sposobnosti afganistanskih sigurnosnih snaga. Istaknuto je kako je Hrvatska čvrsto predana daljnjem angažmanu u misiji Resolute Support, odnosno daljnjem obučavanju afganistanskih snaga za borbu protiv svih izazova s kojima se suočavaju, kako bi mogli preuzeti potpunu odgovornost za sigurnost Afganistana.

General Howell naglasio je kako je primjetan trag kojeg su pripadnici Oružanih snaga RH ostavili na afganistanske instruktore, rekavši kako je hrvatsko sudjelovanje jedna od sjajnih priča o uspjehu misije Resolute Support. Predsjednica Grabar Kitarović posebno se osvrnula na potrebu dodatnog promicanja i poticanja uloge novog naraštaja vojnih, političkih i civilnih predvodnika, koji će još uspješnije prevladati etničku podijeljenost i ojačati nacionalnu koheziju Afganistana. Istaknula je i pitanje položaja žena u afganistanskom društvu, koji i dalje nije zadovoljavajući, što se odražava i u neravnopravnom položaju žena u afganistanskim sigurnosnim snagama koje su završile savezničke obučne programe.

Ministar Krstičević na sastanku s generalom Howellom naglasio je da je Hrvatska prisutna u misijama NATO-a u toj zemlji više od jednog desetljeća te da je od početka angažmana do danas tamo sudjelovalo više od 4700 pripadnika Oružanih snaga RH. “Kao što znate, bio sam u Afganistanu u prosincu prošle godine i bilo je jako dobro vidjeti dobru izvedbu i postignuća koje su ostvarili pripadnici naših snaga pri obuci Afganistanaca”, zaključio je ministar Krstičević te izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom u Ministarstvu obrane RH.

Tekst: MORH/SSOJI
Foto: OSRH/Stjepan Brigljević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)