ZAGREB, 23. veljače 2016. (Hina) – Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u utorak na Pantovčaku načelniku Glavnog stožera generalu zbora Dragi Lovriću odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, a francuska veleposlanica Michelle Boccoz uručila mu je francusko odlikovanje „Red Legije časti“, kojim ga je u siječnju odlikovao francuski predsjednik Francoise Hollande.

Hrvatsko odlikovanje Lovriću je dodijeljeno za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrne, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga, a francusko za izniman doprinos jačanju mira i stabilnosti u Europi, za predano i aktivno djelovanje na jačanju sigurnosti dviju država te u okviru NATO-a i Europske unije.

Čestitajući generalu Lovriću, kojem s krajem mjeseca prestaje mandat načelnika Glavnog stožera, predsjednica Grabar-Kitarović je u svome govoru naglasila da su u njegovom mandatu Oružane snage razvile znatne obrambene sposobnosti, samostalno ili u sklopu NATO-a.

„Tijekom tog razdoblja naše Oružane snage su u procesu transformacije ostvarile značajna postignuća u reorganizaciji zapovjedne i administrativne strukture“, kazala je.

Dragovoljno vojno osposobljavanje pokazalo se kao dobar izvor za popunu djelatnog sastava vojnicima, a uvođenjem nove kategorije vojnih osoba, vojnih specijalista, osigurano je zadržavanje važnih znanja u sustavu, navela je Grabar-Kitarović te ustvrdila da je kao rezultat takvog planskog postupanja porasla i zastupljenosti žena u Oružanih snagama.

Oružane snage sudjelovanjem u mnogim međunarodnim misijama i operacijama potpore miru dokazale su svoju profesionalnost, obučenost i predanost izvršenju dodijeljenih zadaća, a time su ujedno na najbolji način predstavile i afirmirale Hrvatsku na međunarodnom planu, naglašava vrhovna zapovjednica. Dodaje tome i jačanje sposobnosti hrvatskog vojnika u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u Hrvatskoj i u međunarodnom okružju, u prevenciji i otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

„Navedena postignuća svakako su rezultat predanog i napornog rada Oružanih snaga u cjelini i svakog njenog pripadnika, uključivo i stručnog čelništva Oružanih snaga, koje je u proteklom razdoblju bilo pod vodstvom generala Lovrića“, poručila je te čestitala generalu Lovriću.

Veleposlanica Boccoz istaknula je da odlikovanje koje uručuje generalu Lovriću u sebi objedinjuje hrabrost vojnika s predanošću služenju naciji.

„S tog ste razloga generale Lovriću danas odlikovani. Kao vojnik koji je branio svoju domovinu usprkos opasnosti po vlastiti život, kao časnik koji je služio svojoj zemlji sve do pristupanja na najvišu dužnost načelnika Oružanih snaga. Na toj ste funkciji generale bili graditelj regionalne stabilizacije, dijaloga i suradnje između susjednih zemlja“, kazala je.

Ističe i reformu Oružanih snaga koju je proveo general Lovrić kako bi Hrvatska imala modernu i iskusnu vojsku, „sposobnu angažirati se u svim operacijama s EU i NATO-om za zajedničku sigurnost“. Od planina Afganistana, do ravnica Kosova, od obala Somalije do pijeska Golana, hrvatske su Oružane snage pokazale svoju vrijednost, disciplinu i učinkovitost, poručila je.

„Ovo je odlikovanje ujedno i dio šireg plana približavanja naših dviju zemalja koje odražava međuvladin sporazum o obrani, potpisan u Parizu 2013. Naše su dvije zemlje u posljednje vrijeme u nekoliko navrata usko i konkretno surađivale. Kao dva naroda EU pozvani smo zajedno se suočiti s izazovima kolektivne sigurnosti. Neka ovo odličje koje ću vam uručiti, prvi put na tlu neovisne Hrvatske, obilježi i ovaj važan korak u bilateralnom odnosu na području obrane i sigurnosti između Francuske i Hrvatske“, istaknula je.

General Lovriće je u zahvali predsjednici Republike te francuskom predsjedniku na primljenim odlikovanjima naglasio da ih doživljava kao zahvalu za uzornu i vjernu službu domovini te kao krunu svoje karijere. Poručio je da je spreman u svakom trenutku žrtvovati se za domovinu, vodeći se riječima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana: ‘Sve za Hrvatsku , Hrvatsku ni za što!’

„Posebno sam ponosan jer su ova odlikovanja priznanje svim pripadnicima Oružanih snaga u domovini i inozemstvu na njihovom nesebičnom trudu i zalaganju da OS RH budu sposobne i spremne odgovoriti na sve zahtjevne zazove i zadaće“, rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo postignutim u Oružanim snagama, gdje mu prestaje mandat načelnika Glavnog stožera, kazavši da je Hrvatska vojska stasala i postala ponos hrvatske domovine.

Oružane snage su angažiranjem u operacijama potpore miru uspješno pridonijele i pridonose miru i stabilnosti širom svijeta, rekao je te ustvrdio da su one postale „institucija kojoj hrvatska javnost najviše vjeruje“.

Zahvalio je svojoj obitelji te svim kolegama i pripadnicima Oružanih snaga jer je njihov rad utkan u odlikovanja koja je dobio. “Zbog domovine smo tu i stoga zauvijek ostajemo ‘Domovini vjerni’“, zaključio je.

Svečanosti na Patovčaku nazočilo je izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno ministrom Josipom Buljevićem te cijeli Glavni stožer Oružanih snaga kao i brojni časnici i dočasnici.

Lovrić se 1991. godine uključio u postrojbe Zbora narodne garde i tijekom proteklih 25 godina obnašao niz odgovornih zapovjednih i voditeljskih dužnosti, a načelnik Glavnog stožera je od veljače 2011. godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)