Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sudjeluje na 176. sjednici Vojnog odbora NATO-a (NATO MC) u formatu načelnika glavnih stožera zemalja članica koja se održava 17. i 18. siječnja 2017. u Bruxellesu.

U pratnji generala Šundova su vojni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u i Europskoj uniji general-bojnik Mate Pađen, načelnik Uprave za planiranje komodor Marileo Staničić i načelnik provedbeno-protokolarnog odjela Kabineta načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH pukovnik Siniša Ciglenečki.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Vojnog odbora NATO saveza general zbora Petr Pavel, a svojim izlaganjima podupiru ga zapovjednici Savezničkog zapovjedništva za operacije i Savezničkog zapovjedništva za transformacije, generali Curtis M. Scaparrotti i Denis Mercier.

Na sjednici se raspravlja o funkcionalnosti zapovjedne strukture NATO-a, daljnjem jačanju obrambenih sposobnosti NATO-a, odvraćanju prijetnji i izazova sa svih strana i projekciji stabilnosti izvan granica NATO-a, aktualnoj fazi misije Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu te razvitku vojne suradnje s partnerskim zemljama.

Više o sastanku možete pročitati OVDJE.

Glavna je uloga Vojnog odbora NATO saveza izdavati smjernice i savjete o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO saveza o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO prostora kao i provedbi odluka vezanih za operacije i misije pod vodstvom NATO-a.

U pravilunačelnici glavnih stožera oružanih snaga zemalja NATO-asastaju sedvaput godišnje u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a na dnevnoj osnovi održavaju se sastanci na razini stalnih vojnih predstavnika.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)