U periodu od 6. do 8. srpnja 2017. godine načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom OSRH sudjelovao je na Konferenciji načelnika glavnih stožera UN-a u New Yorku koja je okupila vojna vodstva oko 100 država.
Na Konferenciji je razmatrana tema sudjelovanja u mirovnim misijama, brzog razmještanja i uvježbavanja snaga, kao i povećanje broja žena koje sudjeluju u UN operacijama potpore miru.
Generalni tajnik, gospodin António Guterres istaknuo je: “Naša suradnja nikad nije bila važnija. Širom globusa oružani sukobi ostavljaju ožiljke na bezbrojnim civilima i destabiliziraju cijele regije”. Zahvalio je svima koji sudjeluju u mirovnim misijama rekavši kako “plave kacige” svojom hrabrošću osiguravaju mir drugima.
Gospodin Jean-Pierre Lacroix, Podtajnik za mirovne operacije naglasio je da recentni događaji, bilo da se radi o geostrateškim promjenama, pojavi novih prijetnji ili smanjenju budžeta, pozivaju na što žurnije ojačanje sposobnosti provedbe mirovnih operacija riječima: “Sada, više nego ikad, mirovnjaci moraju biti dorasli izazovima mandata koji su im dani.”
Nakon Konferencije načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov sastao se sa gospodinom Ivanom Šimonovićem, Pomoćnikom Glavnog tajnika UN-a za područje ljudskih prava, pri čemu ga je informirao o stanju u OSRH u vezi sa temom konferencije.
Slijedeći dan, 8. srpnja 2017. godine, načelnik Glavnog stožera i izaslanstvo OSRH sastali su se sa Vojnim savjetnikom Glavnog tajnika i čelnikom DPKO/OMA (gp Carlos Humberto Loitey) i Podtajnikom za mirovne operacije (g. Jean Piere Lacroix) pri čemu su istaknuli predanost djelatnika OSRH i njihov doprinos mirovnim misijama u kojima sudjeluju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)