Na vojni poligon „Pabrade“ u Republici Litvi gdje se odvijaju pripreme za međunarodnu vojnu vježbu „Saber Strike 2017.“, 10. lipnja 2017. u posjet pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i NG Minnesote stigli su general-pukovnik Timothy J. Kadavy, zapovjednik Američke nacionalne garde i zamjenik zapovjednika Američkog zapovjedništva za Europu general Timothy P. McGuire. Prije početka vježbe gostujući generali naglasili su važnost svakog pojedinca u provedbi vježbe.

Vojnici iz Nacionalne garde Minnesote predstavljaju najveći kontingent iz sastava Oružanih snaga SAD-a koji sudjeluju u MVV Saber Strike 17. Od svih sudionika u MVV Saber Strike 17, OS SAD-a, točnije Nacionalna garda Minnesote je sudionica s kojom Oružane snage RH imaju dugogodišnji partnerski odnos koji se razvija kroz različite oblike suradnje (obuka, vježbe, operacije, donacije i slično). Zapovjedništvo američkih snaga za Europu, u čijoj organizaciji se provodi vježba, 1996. godine omogućilo je Hrvatskoj korištenje Programa međudržavne partnerske suradnje za potrebe članstva u Partnerstvu za mir, a potom i punopravnog članstva u NATO-u. “Ovu vježbu podupire European Resolution Initiative u potpori američke vojske za Europu i EUCOM-a te tako jača partnerstvo s ostalim zemljama članicama NATO saveza”, rekao je general Kadavy.

Brigadir Ivica Raguž ispred Multinacionalne bojne za potporu (MN SPT BN) primio je 11. lipnja 2017. u posjet general-pukovnika Timothyja J. Kadavyja, zapovjednika Američke nacionalne garde. Cilj posjete generala Kadavyja bio je stjecanje uvida u sposobnosti hrvatskih postrojbi koje sudjeluju na vježbi, stupanj dostignute integracije i interoperabilnosti s postrojbama OS SAD koje sudjeluju na vježbi na v/p Pabrade kao i zajedničke obuke. Posebno ga je zanimalo je li bilo problema u planskom dijelu vježbe.

Brigadir Ivica Raguž tijekom sastanka ga je upoznao sa zadaćama i sposobnostima Multinacionalne bojne za potporu, spremnosti za provedbu zadaća postrojbi OS RH iz sastava MN SPT BN te planiranim zajedničkim obučnim aktivnostima između američkih i hrvatskih postrojbi prije početka vježbe.

Medicinska savjetnica zapovjednika MN SPT BN pukovnica Ružica Pavić Kevrić i čelnik S-6 natporučnik Ivan Grgić generalu Kadavyju su prezentirali koncepte medicinske i KIS potpore s naglaskom na prijedloge za eventualna poboljšanja tijekom planiranja vježbe „Saber Strike 18“.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)