U vojarni „5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi“ u Vinkovcima, od 4. do 6. travnja 2017. provedena je Glavna planska konferencija s planskim radionicama i izviđanjem područja provedbe vježbe LOGEX „ODRŽIVOST 17“. Izviđanje terena provedeno je na vojnom poligonu Gašici 5. travnja 2017. na kojem su sudjelovali pripadnici Gombr-e i HRZ-a i PZO-a. U vježbi sudjeluju pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade, helikopterski tim HRZ-a i PZO-a i djelatnici vojnog poligona Gašinci u potpori vježbe.

Raščlamba provedenih planskih aktivnosti održana je 6. travnja 2017. Svi zahtjevi stavljeni pred plansku skupinu su izvršeni, a postrojbe su upoznate sa zadaćama. Uvod je dao brigadir Dragan Pondeljak, čelnik Glavnog planskog tima o aktivnostima koje nas očekuju do vježbe koja će se provesti na svim lokacijama postrojbi Gombr-e. Naglasio je važnost ovakvih planskih procesa kojima osiguravamo učinkovitu provedbu samih vježbi. U nastavku konferencije, pukovnik Davor Josip Babić prezentirao je nazočnima koncept vježbe, upravljački mehanizam i razvoj plana i provedbe vježbe, u ovom slučaju pružanja logističke potpore tijekom borbenih djelovanja postrojbe.

Za završetak konferencije brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade dao je smjernice za nastavak planskih i pripremnih aktivnosti. Naglasio je kompleksnost logističke potpore tijekom bojevog djelovanja postrojbe zbog bezbroj mikro problema koje treba uvježbati. Takvih vrsta uvježbavanja do sada nije bilo, istaknuo je važanost angažiranosti svakog djelatnika kao i njihovu obučenost u terenskim uvjetima. Neke segmente potrebno je pojasniti kroz radionice kako bi se kvalitetno provela priprema djelatnika za vježbu.

Završna planska konferencija održat će se 19. travnja 2017. u vojarni „5. gardijske brigade Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima, a vježba će se provesti od 8. do 12. svibnja 2017. na vojnom poligonu Gašinci.

Tekst i foto: OSRH / HKoV / M. Dropuljić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)