U Središtu za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krasto Frankopan“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja, od 5. do 9. prosinca 2016. održana je Glavna planska konferencija za vojnu vježbu FTX/VNZ (Field Training Exercise – Vježba na zemljištu) „Mir 17/1“. Uvod u GPK dao je pukovnik Mario Lilić, zapovjednik SBO ujedno i VP „Eugen Kvaternik“, Slunj. U svojem uvodnom obraćanju naglasio je važnost ovakvih planskih procesa kojima osiguravamo učinkovitu provedbu samih vježbi.

Također je istaknuo da SBO prednjači u provedbi VNZ kako radi same misije tako i zbog smještaja na VP „Eugen Kvaternik“ gdje se odvija većina obučnih aktivnosti, te je stoga SBO nositelj planiranja i provedbe VV VNZ/FTX „Mir 17/1“. Naglasio je izniman značaj ove vježbe koja kroz ocjenjivanje predstavlja krunu obuke pripadnika 6. HRVCON-a koji se upućuje u misiju Resolute Support u Afganistanu. Pukovnik Lilić je u vježbi u funkciji časnika za raspoređivanje vježbe (OSE).

Pukovnik Ivica Cindrić – voditelj Operativnog odsjeka u SBO ZOD „F.K.F.“, a na vježbi u funkciji časnika za provedbu vježbe (OCE) je istaknuo važnost uključivanja naučenih lekcija iz planskog procesa i provedbe MVV „Mir 16/2“. Bojnik Romeo Horvat – voditelj Odsjeka za planiranje vježbi u Odjelu za VNZ u SBO ZOD „F.K.F.“ u vježbi u funkciji direktora vježbe (EXDIR) nas je upoznao s aktivnostima koje nas očekuju do kraja tjedna kao i s vježbom koja će se provesti na VP „Eugen Kvaternik“ od 1. do 10. veljače 2017. U vježbi će uz hrvatske pripadnike sudjelovati pripadnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Nakon uvodnog dijela uslijedilo je raspoređivanje po radionicama i rad u sekcijama. Danas, 9. prosinca 2016. održana je raščlamba učinjenog, svi zahtjevi stavljeni pred plansku skupinu su izvršeni, slijedi uređivanje priloga plana vježbe (EXPLAN) i završna koordinacijska konferencija koja će se održati u SBO ZOD „F.K.F.“ 23. prosinca 2016.

Tekst: OSRH / HKoV / Krunoslav Črugelj
Foto: OSRH / HKoV / Tomislav Bićanić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)