WASHINGTON, 2. lipnja 2016. (Hina/Reuters) – Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon zatražio je od Vijeća sigurnosti da odobri 2.500 pripadnika mirovnih snaga za UN-ovu misiju u Maliju, koja je u posljednje vrijeme bila izložena seriji smrtonosnih napada.

Al Qaeda Islamskog Magreba preuzela je u srijedu odgovornost za napade izvršene dan ranije na dvije misije UN-a u sjevernom Maliju, u kojima su ubijeni jedan pripadnik mirovnih snaga iz Kine i tri civila, dok je više od deset osoba ranjeno.

U napadima u Maliju u posljednje je vrijeme ubijeno ukupno 12 pripadnika mirovnih snaga.

Ban Ke-moon traži od Vijeća sigurnosti UN-a maksimalno povećanje broja mirovnih snaga sa sadašnjih 2049 na 13.289 pripadnika. Ocijenio je kako bi to povećalo njihovu sposobnost u prikupljanju podataka i obavljanju nadzora, protueksplozivnom djelovanju te u zaštiti konvoja za opskrbu.

Glavni tajnik UN-a zatražio je i dodatnih 480 pripadnika UN-ove policije čime bi se policijske snage u Maliju povećale na 1920 pripadnika, što bi pak pridonijelo borbi protiv organiziranog kriminala u toj zemlji.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)