Na Vojnom poligonu „Gašinci“ kod Đakova, od 8. do 12. svibnja 2017. Gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske provela je LOGEX pod nazivom „ODRŽIVOST 17“. Cilj uvježbavanja je osposobljavanje pripadnika logističkih specijalnosti na svim razinama kroz pojedinačne zadaće do razina tima, desetine, voda i satnije sukladno matrici logističkih pojedinačnih i skupnih zadaća. U četiri dana vježbe manevarske bojne, bojne rodova borbene potpore i pristožerne postrojbe – satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade prikazale su visoku razinu uvježbanosti i sposobnost svojih logističkih satnija i vodova da vlastitim kapacitetima pruže logističku potporu postrojbama u borbenom djelovanju.

U vježbi je sudjelovalo više od 800 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, helikopterski tim HRZ-a i PZO-a, tim NBKO bojne te tim ZzP-a s cisternom za gorivo i vučnim vozilom za prijevoz borbenih vozila. Sudionike vježbe posjetio je načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Siniša Jurković koji je izrazio veliko zadovoljstvo viđenim. U vježbi se vidjela sva kompleksnost logističke potpore koja se u vježbi provodila kroz opskrbu, održavanje, zdravstvenu, prometnu i personalnu potporu na svim razinama. Prikazane su sposobnosti odgovora na planirane događaje i incidente te neočekivane situacije, a brzim odgovorom, koordinirano i po načelima logističke potpore.
Pripadnici Gombr-e kroz vježbu pružanja logističke potpore tijekom borbenih djelovanja učinkovito su provodili zadaće redovite i žurne opskrbe tehnikom logističkih paketa (LOGPAK) popune goriva, streljiva i hrane na satnijskoj borbenoj komori, održavanja u terenskim uvjetima kako borbenih vozila, tako i neborbenih vozila i naoružanja, zdravstvenu potporu kroz medicinsko zbrinjavanje na crti bojišnice kao i evakuaciju cestovnim i zračnim putem te prometnu potporu cjelokupnim aktivnostima postrojbi na crti obrne.

Upravljački stožer vježbe isplanirao je veliki broj događaja i incidenata koji su mogući u stvarnim situacijama: neispravnosti na borbenim i motornim vozilima i naoružanju, prevoženja neispravne i oštećene tehnike, potrebe za dopunom gorivom, streljivom i hranom, izvlačenje ranjenika i poginulih s crte bojišnice te daljnja evakuacija i zdravstveno zbrinjavanje, postupke manje zamjene osoblja, dušobrižništva i postupak u psihološki kriznim intervencijama u 24 satnom angažiranju svake postrojbe.

Elementi potpore rađeni su tehnikama otklanjanja problema na licu mjesta, a veća oštećenja u postajama za tehničko održavanje borbenih komora bojni i logističke satnije. Važan segment imala je i zdravstvena potpora kroz uvježbavanje borbenih spasitelja, medicinskih tehničara i liječnika tijekom bojevih djelovanja na način da su lakše povrede pripadnika zbrinjavane na crti bojišnice, dok su teže ranjeni pripadnici prevoženi oklopnim medicinskim vozilom do brzih vozila hitne medicinske pomoći cestovnim putem, a zatim evakuacija helikopterom u dnevnim i noćnim uvjetima (MEDEVAC). Prometna potpora provođena je konvojima na svim lokacijama gdje su postrojbe imale potrebu tijekom borbenih djelovanja i naravno u stvarnoj potpori vježbe za sve vrste prijevoza.
Na vježbi su sudjelovali pripadnici HRZ-a i PZO-a s helikopterom i pratećim timom te su pružili potporu u dnevnim i noćnim izvlačenjima ranjenika (MEDEVAC).
Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak, svim sudionicima je zahvalio na sudjelovanju u vježbi te im je zaželio siguran povratak u matične postrojbe, a zatvorio je vježbu riječima „Vidimo se na vježbi „Održivosti 18“ koja će biti malo dinamičnija i složenija“.

Tekst: HKoV / Gombr / M. Dropuljić
Foto: HKoV / Gombr / J. Cindrić i M. Dropuljić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)