ZAGREB, 4. ožujka 2016. (Hina) – Republika Hrvatska će od 9. do 16. ožujka sudjelovati u političko-vojnoj simulacijskoj vježbi NATO-a CMX16 na temu upravljanja krizama, koja će se istodobno odvijati u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i u zemljama članicama, priopćio je u petak MVEP.

NATO-ove vježbe upravljanja krizama simulacijske su vježbe koje se provode na temelju fiktivnog scenarija i ne predviđaju stvarne vojne snage raspoređene na terenu.

CMX16 će testirati procedure Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na strateškoj političkoj i vojnoj razini. Glavni cilj vježbe je uvježbavanje mehanizama strateških političkih i vojnih konzultacija te kolektivnog odlučivanja NATO-a putem postojećih i razvojnih procedura i koncepata glede upravljanja u krizama. U vježbi će sudjelovati civilno i vojno osoblje, kako u sjedištu NATO-a, tako i u glavnim gradovima država sudionica.

Sukladno odredbama deklaracije sa summita iz Walesa (2014.), scenarij za CMX16, iako nije utemeljen na stvarnim događajima, je realističan. Složenim civilno-vojnim scenarijem proigravat će se sveobuhvatan odgovor na hibridni model ratovanja kroz proigravanje procedura članka 4. (savjetovanje u slučaju ugroze) i članka 5. Sjevernoatlantskog sporazuma (kolektivna obrana). U pripremi i provedbi CMX16 sudjeluju i države partneri Finska i Švedska, dok je Europska unija promatrač.

Ovo je sedma NATO vježba upravljanja krizama u kojoj sudjeluje Hrvatska. Pored ministarstva vanjskih i europskih poslova koje koordinira aktivnosti za pripremu i provedbu vježbe u Hrvatskoj, u provedbi sudjeluju i ured predsjednice RH, ured predsjednika vlade RH, ministarstvo obrane, ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ministarstvo zdravlja, ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajna agencija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Zavod za sigurnost informacijskih sustava i CARNET – Nacionalni CERT, stoji u priopćenju.