Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u utorak, 5. srpnja 2016., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje izraelskog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o Izraelskom zrakoplovu Boing 747, koji je bio na letu iz SAD-a prema Izraelu, za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom. Nadležno NATO zapovjedništvo nešto prije 9.00 sati izdalo je zapovijed za praćenjem zrakoplova tijekom preleta kroz zračni prostor Republike Hrvatske, te je dežurni borbeni dvojac, od 09:07 do 09:20 sati, izvršio presretanje i praćenje od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda. Hrvatski Migovi letjeli su na FL320 dok je Boeing 747 bio na FL340, dakle nisu se previše približavali zbog opasnosti od bombe (razlika u visini oko 600 metara, lateralno se nisu približili manje od 5km) doznaje Defender.hr. Poletjeli su 15min prije nego je izraelski zrakoplov ušao u hrvatski zračni prostor te su bili u zoni čekanja sjeverno od Zagreba.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak. Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja. Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u utorak, 5. srpnja 2016., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje izraelskog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor. Radilo se o Izraelskom zrakoplovu Boing 747, koji je bio na letu iz SAD-a prema Izraelu, za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom.

Nadležno NATO zapovjedništvo nešto prije 9,00 sati izdalo je zapovijed za praćenjem zrakoplova tijekom preleta kroz zračni prostor Republike Hrvatske, te je dežurni borbeni dvojac, od 09:07 do 09:20 sati, izvršio presretanje i praćenje od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak. Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja”, priopćio je MORH.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)