Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Poljskoj od 22. do 24. siječnja 2019. u organizaciji 278. Armored Cavalry Regiment (ACR) Nacionalne garde Tennessee Sjedinjenih Američkih Država održano je natjecanje „Spur Ride“ na kojem su sudjelovali i pripadnici hrvatskog kontingenta.

„Spur Ride“ tradicionalno je natjecanje u postrojbama američke konjice te ukoliko ga vojnik uspješno završi postaje njezin punopravni član i dobiva mamuzu kao simbol pripadanja. Propozicije natjecanja određuje zapovjednik svake konjičke postrojbe, ali uglavnom su to zadaci kojima se testira fizička i mentalna izdržljivost vojnika.

Tijekom upravo završenog „Spur Ride-a“ vojnici su odmjerili snage u gađanju iz više vrsta osobnog naoružanja, bacanju bombi, pružanju prve pomoći i slanja poziva za medicinsku evakuaciju, kao i nekoliko orijentacijskih hodnji, kako u dnevnim tako i u noćnim uvjetima, cijelo vrijeme noseći propisanu osobnu opremu koja je težila oko 16 kilograma. Za odmor, na temperaturi zraka nižoj od minus 10 stupnjeva Celzijusa, u oskudnom šatoru postavljenom na snijegu, imali su svega par noćnih sati. Ranojutarnje buđenje bilo je vatreno uz simulirani napad na kamp te provjeru motoričke spremnosti uz uporabu zaštitne maske. Zadnja stepenica prije samog kraja natjecanja, nakon iznimnih fizičkih napora bio je test znanja iz povijesti, posebno prilagođen svakoj naciji. Znanje, izdržljivost, brzinu i preciznost u izvršavanju svih postavljenih zadataka cijelo vrijeme natjecanja ocjenjivali su instruktori 278. ACR te na kraju proglasili najbolje.

Od hrvatskih vojnika koji su pristupili ovom tradicionalnom natjecanju američke konjice, najboljim je proglašen vojnik Andrej Mujan pripadnik 2. paljbene desetine 1. vod Bitnice SVLR.Po završetku ceremonije na kojoj mu je na tradicionalan način uručeno priznanje i mamuza, izjavio je: „Bio je to prvenstveno timski rad. Bez uzajamnog pomaganja i bodrenja ovaj rezultat bi izostao.“

Vojnik Mujan, kao najveći izazov na natjecanju istaknuo je noćnu topo hodnju tijekom koje nije bilo dozvoljeno korištenje svjetiljki, osim u trenucima čitanja karte, ali bez obzira na sve na kraju zaključuje: „Ako znaš topografiju, isto je, bio dan ili noć.“ Kako običaji američke konjice nalažu, svi oni koji su s najboljim rezultatima završili Spur Ride, petkom kao sastavni dio odore, na čizmama nose zaslužene mamuze. Tako će i vojnik Andrej Mujan, od sad pa do kraja boravka u području aktivnosti u Poljskoj na čizme ponosno staviti mamuze.

Hrvatski vojnici kao pripadnici 3. HRVCON-a NATO ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine Borbenu grupu – Poljska. BGP je multinacionalna borbena grupa pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko s jedinstvenim ciljem zajedničkog uvježbavanja i povećanja interopreabilnosti među saveznicima.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, US Army Sgt Arturo Guzman

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)