Indijsko ratno zrakoplovstvo održat će ograničena ispitivanja višenamjenskih borbenih aviona američkog F-16 i švedskog Saab Gripen kako bi napravio odabir inozemnog partnera za proizvodnju 120 borbenih aviona u sklopu projekta “Make in India”. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost posla oko 20 milijardi dolara.

Izvori IAF-a ukazuju kako su ova dva tipa aviona imala opsežna ispitivanja prije sedam godina kada je IAF procjenjivao zrakoplove za kupnju 126 borbenih zrakoplova (M-MRCA). “Izabrali smo ova dva tipa temeljem evaluacije koju smo napravili prije sedam godina .. Za projekt “Make in India” održat ćemo ispitivanja samo onih sposobnosti koje su tada nedostajale tim avionima”, rekao je IAF časnik za Mail Today. Izvori su izjavili tijekom M-MRCA ispitivanja da F-16 nije odabran jer je procjenjeno kako nema potencijala za daljnji razvoj zrakoplova dok Saab Gripen nije imao napredni AESA (Active Electronically Scanned Array) radar.

IAF izvori navode da su obje tvrtke informirale zračne snage kako su sada u potpunosti u skladu s zahtjevima, budući da je američka tvrtka proizvela najnoviju verziju F-16 Block 70, dok je švedska tvrtka također ugradila AESA radar u Gripen. “Da bi testirali nove sposobnosti, obavit ćemo ograničeno ispitivanje i nadamo se odabiru i finaliziranju ugovora u sljedećoj godini”, rekli su izvori. IAF će nabaviti 120 jednomotornih borbenih zrakoplova koji će zamijeniti staru flotu ruskih MiG-ova, uključujući MiG-21 i MiG-27 koji čine okosnicu indijske borbene flote.

Gotovo sve varijante MiG-21 i MiG-27 bi se povukle do godine 2025. i IAF se nada da će njihova zamjena biti spremna za uvođenje u službu, jednim dijelom kao domaći laki borbeni avion te 120 borbenih aviona u sklopu programa “Make in India”. IAF ima planove za nabavu 123 LCA borbenih zrakoplova, a vlada je nedavno dala odobrenje za nabavu 83 zrakoplova i povećanje brzine proizvodnje ovih aviona u državnom HAL-u u Bangaloreu. U međuvremenu, mornarica ispituje američku F-18 i francuski Dassault u vezi nabave 57 zrakoplova s ​​dva motora koji bi bazirali na domaćem nosaču zrakoplova.

Na pitanje o potrebi nabave dodatnih borbenih zrakoplova u kategoriji 36 kupljenih aviona Rafale koji su ugovoreni za IAF, izvori kažu kako će Indija održati poseban natječaj za te zrakoplove, ali tek nakon završetka natjecanja za jednomotorni avion. IAF ima 33 eskadrile borbenih zrakoplova u svom inventaru koji uključuje uglavnom MiG 21 i MiG 27 zajedno sa Su-30MKI, MiG 29 i Jaguar.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)