MOSKVA. 21. prosinca (Interfax-AVN) – Paket ugovora za nabavu velike količine vojne opreme i naoružanja mogao bi biti potpisan tijekom posjete indijskog premijera Narendra Modija Rusiji ovog tjedna, pišu novine Kommersant.

“Ukupna vrijednost ugovora procjenjuje se na više od 7 milijardi $,” izvijestile su novine u ponedjeljak. Prije posjete Modija, indijska vlada je odobrila sredstva za kupnju ruskog raketnog sustava PZO S-400 Triumph.

“Nekoliko top menadžera ruskih obrambenih poduzeća je potvrdilo za Kommersant da Indija može kupiti najmanje pet sustava S-400, čime je postala drugi kupac sustava nakon Kine. No, izvor u jednom ruskom obrambenom poduzeću, za Kommersant je rekao kako pregovori o prodaji S-400 sustava neće biti laki zbog cijene od približno 2,5 milijardi USD za pet sustava koja ne odgovara Indiji”, kaže se u izvješću.

Pregovarat će se i oko ugovora za kupnju dvije ruske podmornice Projekt 636 Varshavyanka, tri fregate Projekt 11356 i 48 vojnih transportnih helikoptera Mi-17V5.

“Također, razgovarat će se i o nabavi 150 borbenih pješačkih vozila BMP-2K, kao i modernizaciji Il-78 i Il-76 flote indijskog ratnog zrakoplovstva. Također očekujemo odluku o leasingu druge Projekt 971 podmornice na nuklearni pogon, ” izvijestile su novine, pozivajući se na izvor blizak odboru za vojno-tehničku suradnju.

“Još jedno široko raspravljano pitanje je priprema za potpisivanje međuvladinog sporazuma o zajedničkoj proizvodnji 200 višenamjenskih helikoptera Ka-226T u Indiji.