Indija i Izrael će zajedno razvijati i proizvoditi sustav PZO srednjeg dometa potrebe Indijske Kopnene vojske po cijeni od većoj od 2,5 milijardi $, ali još uvijek nije jasno koja će zemlja posjedovati prava intelektualnog vlasništva (IPR) za novorazvijeni sustav.

Indijsko ministarstvo obrane službeno je priopćilo kako će sustav nazvan MRSAM, biti proizveden od strane Bharat Dynamics Limited (BDL) u suradnji s drugim državnim i privatnim obrambenim tvrtkama, ali je odbilo reći tko će biti vlasnik tehnološkog paketa.

Israel Aerospace Industries nije bili nedostupni za komentar.

MRSAM će razvijati zajedno indijski DRDO i Israel Aerospace Industries. Oružje će imati mogućnost gađanja neprijateljskih zrakoplova i dronova u dometu između 50 i 70 kilometara.

Bhupinder Yadav, umirovljeni indijski general i vojni analitičar, objasnio je da IAI je glavni izvođač projekta, a indijski DRDO je samo kupac. “Prava intelektualnog vlasništva ključne tehnologije projektila su od IAI s izuzetkom onih podsustava razvijenih od strane DRDO”.

Indijska vojska zahtjeva novi MRSAM paket već više od deset godina kako bi zamijenila stari Kvadrat i OSA-AKM, kupljen između 1970. i 1980. od Sovjetskog Saveza.

“Indijska vojska želi koristiti MRSAM za osiguranje mehaniziranih snaga koje djeluju u ravnicama, polupustinjskim i pustinjskim područjima u zemlji”, rekao je indijski dužnosnik.

Prema Yadavu, IAI-a Elta Systems će osigurati radar dok će izraelski Rafael proizvesti presretače u suradnji s indijskim privatnim i državnim poduzećima kao što su Tata SED, Larsen & Toubro, te Bharat Electronics i Bharat Dynamics. “Sustavi će se proizvoditi u Indiji i imat će 80 posto domaćeg udjela”, rekao je Yadav.

Još 2008. godini pokušana je nabava MRSAM na globalnom tržištu, ali nije uspjela, jer nitko od ponuditelja nije ispunio zahtjeve za transferom tehnologije. U to vrijeme, ponude su poslali Rafael, MBDA, Raytheon, Rheinmetall i KBP Tula iz Rusije.

IAI i DRDO su već proveli tri probna leta sa sustavom MRSAM radi provjere svih komponenti projektila. “Projektil je uspješno presreo ciljeve u sva tri testa”, rekao je dužnosnik ministarstva.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)