Indija i Oman potpisali su sporazume za jačanje obrambenih veza tijekom posjete indijskog ministra obrane Manohar Parrikara zaljevskoj državi, koja je bila prva zemlja sa kojom je Indija utvrdila obrambene veze još tijekom 70-ih. Države su se dogovorile da će zajednički raditi na jačanju obrane, prevenciji kriminala na moru, pomorskim pitanjima i razmjeni informacija vezanih uz sigurnost letenja.

Ministarstva obrana su priopćila kako će dvije zemlje istražiti mogućnost indijskog izvoza oružja u Oman što može uključivati instalaciju proizvodnih objekata.

Oman je prva zemlja u regiji Zaljeva koja je nabavila indijski INSAS. Indijsko brodogradilište Goa je isporučilo tri tegljača Omanu i dodatne narudžbe se očekuju.

Oman je dao prvenstvo prava veza brodovima indijske ratne mornarice koji se koriste za borbu protiv piratstva u Adenskom zaljevu. Osim toga, Indijsko ratno zrakoplovstvo organizira zajedničke vježbe.

“Parrikar je ponovio (tijekom razgovora sa čelnicima Omana) kako pridaje veliku važnost strateškom partnerstvu s Omanom”, stoji u priopćenju.