Indija i Rusija razradile su novi financijski mehanizam za zaobilaženje američkih sankcija protiv Moskve koje će započeti s plaćanjem za prodaju proturaketnog sustava S-400.

Očekuje se kako će New Delhi platiti prvu ratu za S-400 do kraja godine, za koju se vjeruje da će biti 10% od cijene od 5,6 milijardi dolara, nakon čega će Moskva započeti isporuke do 2020. godine.

“Dogovorili smo se s Indijom o uzajamno prihvatljivom mehanizmu rješavanja, koji vrijedi tijekom cijelog trajanja potpisanih ugovornih dokumenata, počevši od plaćanja za sustave S-400. Taj mehanizam je u potpunosti koordiniran, trajan i obostrano prihvatljiv za obje strane, izjavio je danas Vladimir Drozhzhov, zamjenik ravnatelja Savezne službe za vojno-tehničku suradnju (FSMTC).

Prema sadašnjim američkim sankcijama, ruskim obrambenim tijelima zabranjeno je primati plaćanja u američkim dolarima koristeći mehanizam SWIFT-a koji kontrolira američka banka. Također, Washington je zaprijetio da će nametnuti sekundarne sankcije protiv zemalja koje kupuju rusku obrambenu opremu.

D. Bala Venkatesh Varma, indijski veleposlanik u Rusiji u prosincu 2018., rekao je da dvije zemlje rade na jačanju opsega trgovine rupija i rubalja u nabavi obrambene opreme.

“Ne radi se samo o S-400, postoje i drugi ugovori koji su predmet rasprave o pronalaženju novih načina plaćanja. Još nije dovršen, ali opći smjer je veća upotreba nacionalnih valuta. Dakle, bit će plaćanja u rupijama i rubljima, a to namjeravamo primijeniti na obostrano prihvatljivoj osnovi”, rekao je Varma.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)