Indija je dala zeleno svjetlo za nabavu 145 američkih ultralakih haubica po cijeni od oko 750 milijuna USD, kao i za proizvodnju 18 domaćih topova Dhanush te za nekoliko drugih obrambenih projekata.

Ministar obrane Manohar Parrikar, koji je predsjedao obrambenim Vijećem za nabave (DAC), pregledao je više obrambenih prijedloga, uključujući i nove obrambene programe u vrijednosti od 4,1 milijardu USD, izjavio je dužnosnik indijskog MO.

Ranije ovog mjeseca, američka strana je izdala pismo o prihvaćanju zahtjeva, a DAC je potom pregledao uvjete i odobrio program. Ministarstvo obrane će uskoro poslati indijski odgovor i postupak za isplatu prve rate će početi.

BAE Systems iz SAD-a također će se obvezati na offset u vrijednosti 200 milijuna USD.

U 2013. godini, Ministarstvo obrane objavilo je zahtjev prema američkoj vladi u kojem se pokazuje interes za nabavom haubica M777koje bi se koristile u područjima na velikim nadmorskim visinama u blizini granice sa Kinom. Indija vojska će dobiti 25 ultralakih haubica iz SAD-a. BAE Systems će preostale haubice proizvesti u Indiji i to u suradnji s privatnom tvrtkom Mahindra Defence Systems.

Usto, DAC je odobrio i proizvodnju 18 topova Dhanush u Indiji po cijeni od 1,8 milijuna USD po komadu, a koji su razvijeni i proizvedeni od strane državne tvrtke Ordnance Factory Board. Dhanush je nadograđena verzija originalne 155 mm haubice kupljene 1987.
Od 1989. godine, indijska vojska nije preuzela niti jedan tip topničkog oružja.

DAC je dao odobrenje i za natječaj na kojem će se tražiti brodograditelj za šest raketnih brodova nove generacije u sklopu programa “Make In India” u vrijednosti od 1,75 milijardi USD.

Što se tiče drugog važnog projekta, Surface to Air Missile (SRSAM) sustava kratkog dometa, DAC je odlučio nastaviti sa natječajem na kojem su švedski Saab, ruski Rosoboronexport te izraelski Rafael. Indijska vojska namjerava opremiti dvije pukovnije SRSAM sustavom zajedno sa 800 raketa i kompletnim transferom tehnologije.

DAC je na kraju odbrio nabavu domaćeg simulatora za borbene avione Jaguar po cijeni od 73,5 milijuna USD i razvoj sustava za elektronsko ratovanje po cijeni od 191 milijuna USD.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)