Indijska vlada je ovog tjedna odobrila dugo čekane ugovore o nabavi šest borbenih helikoptera Apache i dva brodska motora Zorya iz Ukrajine. Oba su projekta dobila zeleno svijetlo od Vijeća za nabave kojem je na čelu ministar obrane Arun Jaitley. Ugovori će se potpisivati ​​u idućih četiri do šest mjeseci, rekao je dužnosnik Ministarstva obrane.

Prema tome sporazumu, indijska vojska će dobiti šest borbenih helikoptera Apache. Oni će biti opremljeni s Hellfire i Stinger raketama. Vojska trenutno nema jurišne helikoptere, te je tražila 39 helikoptera Apache, dok je Vijeće odobrilo za sada samo šest.

Isporuke će početi sredinom 2017. godine, a uključivat će 812 AGM-114L Hellfire-3 projektila, 542 AGM-114R-3 Hellfire II projektila, 245 Stinger Block I-92H projektila i 12 AN/APG-78 radara. Također, nabavlja se i 20 domaćih lakih helikoptera Rudra koje proizvodi Hindustan Aeronautics Limited.

Vijeće je odobrilo i kupnju dvaju motora Zorya za 76,5 milijuna $ iz Ukrajine za dvije stealth fregate izgrađen u Rusiji za potrebe indijske ratne mornarice. U ožujku 2017. godine, Ministarstvo obrane je odobrilo 4.48 $ milijardi vrijedan program nabave fregate klase Krivak. Prve dvije će graditi ruski brodograditelj, a preostale indijsko brodogradilište Goa.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)