Indija je krenula sa novim programom nabave jednomotornog borbenog zrakoplova koji će biti proizvedeni u Indiji na temelju inozemne tehnologije. Pozivi su poslani putem indijskih veleposlanstva proizvođačima koji bi mogli sudjelovati u programu, priopćilo je indijsko Ministarstvo obrane (MORH). U konkurenciji su F-16 Block 70 i Saab Gripen E.

“Ako je riječ o jednomotornom višenamjenskom borbenom zrakoplovu, samo su dva takva proizvođača: Lockheed Martin i Saab, rekao je Muthumanikam Matheswaran, umirovljeni Maršal Indijskog ratnog zrakoplovstva.

“Čini se da će Lockheed Martin i Saab biti uži izbor, ako se potvrdi da su samo tri zemlje, uključujući Rusiju, dobile indijski zahtjev za ponudom”, rekao je Daljit Singh, umirovljeni Maršal i vojni analitičar, rekao je.

Najava za novi borbeni program dolazi u roku od mjesec dana nakon što je Indija kupila 36 borbenih aviona Rafale iz Francuske po cijeni od 8,85 milijardi USD.

Novi program je namijenjen za zamjenu 11 eskadrila (jedna eskadrila 18 zrakoplova) ruskih MiG 21 i MiG 27, koji se otpisuju u sljedećih deset godina. Indijsko ratno zrakoplovstvo se već suočava s nedostatkom borbenih aviona, jer su trenutno operativne 33-34 borbene eskadrile, dok dužnosnici vjeruju da će trebati 45 eskadrila u hipotetskom sukoba s Kinom ili Pakistanom.

Nedavno ugovorena nabava aviona Rafale, domaći Tejas Light Combat Aircraft i Suhoj Su-30MKI neće moći popuniti prazninu u snazi flote, rekao je indijski dužnosnik.

Kupnja dodatnih jednomotornih borbenih aviona neće utjecati na program domaćeg Tejasa, kažu analitičari.

Novi zrakoplov bio bi deveti tip indijskog borbenog zrakoplova koji bi se pridružio Suhoj-30MKI, Mirage 2000, Jaguar, MiG-29, MiG-27, MiG-21, Tejas Light Combat Aircraft (LCA) i Rafale.